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A Department of Environmental Quality (DEQ) Policy and Procedure cannot establish regulatory 
requirements for parties outside of the DEQ.  This document provides direction to DEQ staff 
regarding the implementation of rules and laws administered by the DEQ.  It is merely 
explanatory; does not affect the rights of, or procedures and practices available to, the public; and 
does not have the force and effect of law. 
 
ISSUE: 
 
Drawdown seals are mechanical devices occasionally installed in water wells.  They seal 
between the submersible pump drop pipe and the well casing and are designed to control 
lowering of the static water level within the well casing during pumping.  When the pump is 
running, a low pressure or vacuum is created below the seal.  They are also marketed as 
pollution barriers; to eliminate aeration and control iron precipitation; to increase well efficiency 
and yield; to protect submersible pumps from running dry; and to center the pump. 
 
R 325.1632(4) of the Groundwater Quality Control Rules, promulgated pursuant to Part 127, 
Water Supply and Sewer Systems, of the Public Health Code, 1978 PA 368, as amended 
(Act 368), states that the top 25 feet of a well casing shall not be used as a suction line unless the 
well casing is protected by a standard weight or heavier outer casing.  R 325.1657 requires that 
casing vents be provided.  By creating a vacuum in the casing, the use of drawdown seals will 
result in violation of R 325.1632(4) and R 325.1657, in some cases. 
 
This policy and procedure replaces Policy and Procedure No. 1996-3, dated April 26, 1996, 
established by the former DEQ, Drinking Water and Radiological Protection Division. 
 
AUTHORITY: 
 
Groundwater Quality Control Rules (Part 127 of Act 368) 
 
STAKEHOLDER INVOLVEMENT: 
 
The Ground Water Advisory Committee (GWAC) requested a policy be developed as a result of 
concerns raised by contractors.  A draft was prepared and available for comment in late 
1995/early 1996.  The GWAC was in support of this policy and procedure, which was developed 
and implemented by the DEQ.  
 
POLICY: 
 
1. Drawdown seals are generally unnecessary in water wells where an adequate aquifer exists 

and proper well installation practices have been used. 
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2. Drawdown seals should be installed to address specific known conditions only.  Well drilling 

contractors and pump installers should not install them on a routine basis. 
 
3. Drawdown seals should not be installed on new wells to compensate for: 

(a) inadequate well depth, 
(b) insufficient aquifer penetration, 
(c) insufficient water submergence due to drilling rig depth limitations, or 
(d) ineffective well screen development practices. 

 
Where these conditions exist, appropriate steps should be taken to correct the cause of the 
problem. 

 
4. Where a drawdown seal is deemed necessary and appropriate, it should be installed 

directly above the submersible pump, and shall not be within the upper 25 feet of well 
casing (except as noted below).  Reference:  Rule 132(4). 

 
5. Single or multiple drawdown seals may be installed within 25 feet of the ground surface, if 

used to stop or control the discharge within a flowing artesian well. 
 
6. Bentonite grout or other sealing materials should not be placed on top of a drawdown seal.  

These materials can make submersible pump removal difficult or impossible.  Wells have 
become unrepairable because of bentonite being placed above drawdown seals. 

 
7. The installation of a drawdown seal must be noted on the Water Well and Pump Record and 

the reason for its use should be stated.  Reference:  Rule 175. 
 
PROCEDURES: 
 
Step Who Does What 

1 Registered Water Well 
Drilling Contractor 

Installs or supervises the installation of drawdown seals 
where necessary as described in this policy and procedure. 

2 Registered Water Well 
Drilling Contractor 

Reports the installation of drawdown seals on the well 
record. 

3 DEQ-Office of Drinking 
Water and Municipal 
Assistance Staff 

Provides training for individuals who are taking the water 
well driller’s registration exam that defines the issues 
described in this policy and procedure. 

4 Local Health 
Department Staff 

Ensures that the well construction and the Water Well and 
Pump Records are in compliance with Part 127. 
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Compliance with Part 127 shall be based on the statute and rules promulgated under Part 127. 
Nothing in this policy and procedure shall be used in an enforcement action brought against a 
Registered Water Well Drilling Contractor or Pump Installer. This policy and procedure shall 
expire on December 31, 2016, unless superseded before that date. 

OFFICE CHIEF APPROVAL: 

, ~L~~ .5p, 
Liane J. She. r Smith, P.E., Chief 
Office of Drinking Water and Municipal Assistance 


	ISSUE:
	STAKEHOLDER INVOLVEMENT:
	POLICY:
	1. Drawdown seals are generally unnecessary in water wells where an adequate aquifer exists and proper well installation practices have been used.
	2. Drawdown seals should be installed to address specific known conditions only.  Well drilling contractors and pump installers should not install them on a routine basis.
	3. Drawdown seals should not be installed on new wells to compensate for:
	(a) inadequate well depth,
	(b) insufficient aquifer penetration,
	(c) insufficient water submergence due to drilling rig depth limitations, or
	(d) ineffective well screen development practices.
	Where these conditions exist, appropriate steps should be taken to correct the cause of the problem.
	4. Where a drawdown seal is deemed necessary and appropriate, it should be installed directly above the submersible pump, and shall not be within the upper 25 feet of well casing (except as noted below).  Reference:  Rule 132(4).
	5. Single or multiple drawdown seals may be installed within 25 feet of the ground surface, if used to stop or control the discharge within a flowing artesian well.
	6. Bentonite grout or other sealing materials should not be placed on top of a drawdown seal.  These materials can make submersible pump removal difficult or impossible.  Wells have become unrepairable because of bentonite being placed above drawdown ...
	7. The installation of a drawdown seal must be noted on the Water Well and Pump Record and the reason for its use should be stated.  Reference:  Rule 175.
	PROCEDURES:
	OFFICE CHIEF APPROVAL:
	Liane J. Shekter Smith, P.E., Chief
	DEPUTY DIRECTOR APPROVAL:
	Jim Sygo, Deputy Director
	PAGE 1.pdf
	ISSUE:
	STAKEHOLDER INVOLVEMENT:
	POLICY:
	1. Drawdown seals are generally unnecessary in water wells where an adequate aquifer exists and proper well installation practices have been used.
	2. Drawdown seals should be installed to address specific known conditions only.  Well drilling contractors and pump installers should not install them on a routine basis.
	3. Drawdown seals should not be installed on new wells to compensate for:
	(a) inadequate well depth,
	(b) insufficient aquifer penetration,
	(c) insufficient water submergence due to drilling rig depth limitations, or
	(d) ineffective well screen development practices.
	Where these conditions exist, appropriate steps should be taken to correct the cause of the problem.
	4. Where a drawdown seal is deemed necessary and appropriate, it should be installed directly above the submersible pump, and shall not be within the upper 25 feet of well casing (except as noted below).  Reference:  Rule 132(4).
	5. Single or multiple drawdown seals may be installed within 25 feet of the ground surface, if used to stop or control the discharge within a flowing artesian well.
	6. Bentonite grout or other sealing materials should not be placed on top of a drawdown seal.  These materials can make submersible pump removal difficult or impossible.  Wells have become unrepairable because of bentonite being placed above drawdown ...
	7. The installation of a drawdown seal must be noted on the Water Well and Pump Record and the reason for its use should be stated.  Reference:  Rule 175.
	PROCEDURES:
	OFFICE CHIEF APPROVAL:
	Liane J. Shekter Smith, P.E., Chief
	DEPUTY DIRECTOR APPROVAL:
	Jim Sygo, Deputy Director




