
 

DRAFT 
 

Robert S. LaBrant 
Senior Vice President, Political Affairs and General Counsel 
Michigan Chamber of Commerce 
600 S. Walnut Street 
Lansing, Michigan 48933-2200 
 
Dear Mr. LaBrant: 
 
This is in response to your request for a declaratory ruling or interpretive statement under the 
Michigan Campaign Finance Act (MCFA), 1976 PA 388, as amended.   
 
Specifically, you asked a series of questions concerning the impact of Citizens United v Federal 
Election Commission, ___ US ___; 130 S Ct 876; 175 L Ed 2d 753 (2010).  In Citizens United,  
the United States Supreme Court overruled its decision in Austin v Michigan Chamber of 
Commerce, 494 US 652; 110 S Ct 1391; 108 L Ed 2d 652 (1990).  By overruling Austin, the 
Supreme Court declared that section 54 of the MCFA (MCL 169.254) is unconstitutional to the 
extent that it prohibits independent expenditures by corporations, labor organizations or domestic 
dependent sovereigns (collectively referred to as “corporations” for purposes of this response).  
However, as pointed out in your request, Citizens United left in effect the prohibition against 
contributions from those organizations to candidates and committees. 
 
According to your February 19, 2010 request, the Michigan Chamber of Commerce (the 
“Chamber”) proposes to register a political committee, called “Michigan Chamber PAC III” 
(“MCPAC III”).  Your request includes a statement of facts, indicating among other things: 
 

1. The Chamber is a Michigan nonprofit corporation and a trade association, and is an 
interested person whose course of action would be affected by a declaratory ruling. 

 
2. The Chamber’s members comprise more than 7,000 entities, many of them corporations. 

 
3. MCPAC III will not be a separate segregated fund of the Chamber under section 55 of the 

MCFA (MCL 169.255). 
 

4. MCPAC III will be a distinct and separate entity.  Its funds and assets will not be 
commingled with those of the Chamber, the Michigan Chamber PAC, the Michigan 
Chamber PAC II, or any other entity. 

 
5. Contributions to MCPAC III would come from the following sources: 

 
a. Contributions from persons that were specifically solicited or received for the 

express purpose of making a contribution to MCPAC III. 
 
b. Chamber treasury funds. 
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6. MCPAC III would report contributions from the Chamber treasury as being from the 
Chamber.  MCPAC III would report contributions from another person’s treasury funds 
as being made from that person. 

 
7. The Chamber intends to make in-kind contributions to MCPAC III, “including, but not 

limited to, in-kind contributions with respect to the administration and solicitation of 
contributions to MCPAC III.” 

 
As required by section 15(2) of the MCFA (MCL 169.215), the Department made your request 
available to the public.  Comments were received from Richard L. Robinson, Executive Director, 
Michigan Campaign Finance Network.  Comments were also received from Jeff Kowalski. 
 
Mr. Kowalski asked the Department to discuss whether the Chamber is tax-exempt under the 
Internal Revenue Code, and whether that would prohibit the Chamber from participating in 
political campaigns.  However, the Department does not have the authority to interpret 
provisions of federal tax law.   
 
Mr. Robinson urges the Department to issue an expansive declaratory ruling that would establish 
“a robust campaign finance disclosure regime.”  Among other things, he asserted that the 
Department’s response should include “the new rules of the campaign finance disclosure 
environment.”  However, the Department is unable to create a new regulatory scheme through 
the issuance of a declaratory ruling. Under the Administrative Procedures Act, a declaratory 
ruling applies the existing statute to a specific statement of facts and is only binding on the 
agency and the person requesting the ruling.  MCL 24.263. 
 
Turning to your questions, the Department’s responses are as follows. 
 
1.  Whether the Michigan Chamber PAC III is permitted to register as a “political committee” 
(as defined in the Act) pursuant to the Act. 
 
On January 29, 2010, the Department posted information on its web site indicating that a 
corporation must register as a political committee when it makes independent expenditures of 
$500.00 in a calendar year.  The political committee is the only mechanism available for 
reporting the corporation’s independent expenditures for the political speech permitted under 
Citizens United.   
 
When it meets the $500.00 expenditure threshold, MCPAC III will be a “committee” as that term 
is defined in section 3(4) of the MCFA (MCL 169.203).  It would be required to file a statement 
of organization under section 24 of the MCFA (MCL 169.224). 
 
The only type of committee MCPAC III could be is a “political committee.”  It could not be an 
“independent committee.”  That term is defined in section 8(3) of the MCFA (MCL 169.208), 
which provides in part: 
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“Independent committee” means a committee, other than a political party 
committee, that before contributing to a candidate committee for elective 
office under section 52(2) or 69(3) files a statement of organization [and meets 
certain other requirements].  (Emphasis added.) 
 

Corporate funds cannot be used to contribute to candidate committees.  Therefore, a corporation 
that makes independent expenditures to support or oppose candidates cannot meet the definition 
of independent committee.   
 
2.  Whether Michigan Chamber PAC III may make “independent expenditures” on behalf of 
candidates (as defined in the Act) pursuant to the Act? 
 
Yes.  It is clear that the MCFA cannot constitutionally prohibit a corporation from making 
independent expenditures to express its own views in support of or opposition to candidates in 
Michigan elections.   
 
3.  Whether Michigan Chamber PAC III may only engage in express advocacy activities for 
candidates by making independent expenditures pursuant to the Act? 
 
The limited impact of Citizens United under the MCFA is that it allows corporations to make and 
report independent expenditures by engaging in political speech that expressly advocates the 
nomination or election of state and local candidates.  The express advocacy must consist of the 
corporation’s own political speech and be funded exclusively by that corporation.  
 
4.  Whether Michigan Chamber PAC III may make contributions to another political committee 
which contains funds from Section 54 Entities? 
 
No.  Citizens United only lifted the section 54 ban on independent expenditures.  The ban on 
contributions remains intact and cannot be avoided by transferring corporate funds to MCPAC 
III and then contributing those funds to another committee.   
 
Moreover, a MCPAC III contribution to another political committee would not be an 
“independent expenditure” permitted under Citizens United.   Pursuant to section 9(2) of the 
MCFA (MCL 169.209), an “independent expenditure” is an “expenditure by a person if the 
expenditure is not made at the direction of, or under the control of, another person and if the 
expenditure is not a contribution to a committee.  (Emphasis added.) 

 
5.  Whether Michigan Chamber PAC III will comply with the reporting provisions of the Act 
where the contributor to Michigan Chamber PAC III will be reported as the Chamber where the 
contribution to Michigan Chamber PAC III is derived from the treasury funds of the Chamber? 
 
Yes.  As previously indicated, a political committee must be formed for purposes of reporting the 
Michigan Chamber’s independent expenditures in candidate elections.  The reporting 
requirements of the MCFA will be met when funds are transferred to MCPAC III and the 
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Michigan Chamber’s independent expenditures are reported in periodic campaign statements 
filed as required by section 33.  MCL 169.233. 
 
6.  Whether Michigan Chamber PAC III will comply with the reporting provisions of the Act 
where the contributors to Michigan Chamber PAC III will be reported as the makers of the 
Michigan Chamber PAC III Contributions where the Michigan Chamber PAC III Contributions 
are derived from the treasury funds of the maker? 
 
As indicated in the response to question 3, a corporation’s political speech must be funded by 
that corporation.  Therefore, treasury funds from anyone other than the Michigan Chamber 
cannot be contributed to MCPAC III and would not be reported by MCPAC III.   
 
7.  Whether the Chamber or the makers of the Chamber PAC III Contributions, by virtue of 
making these contributions to Michigan Chamber PAC III, will themselves trigger committee 
status under the Act? 
 
The Chamber’s committee status is triggered when it makes independent expenditures of 
$500.00 or more, as indicated in the response to question 1.  The remainder of this question is 
premised on your suggestion that provisions of the MCFA related to ballot questions should also 
be applied to corporate independent expenditures made to support or oppose candidates.  
 
Pursuant to section 3(4) of the MCFA, a corporation that makes a contribution to a ballot 
question committee “shall for that reason not be considered a committee unless the person 
solicits or receives contributions for the purpose of making an expenditure to that ballot question 
committee.”   MCL 169.203(4).  You assert that this provision should apply to corporations and 
other persons that make contributions to MCPAC III. 
 
Once again, the ban on corporate contributions remains in effect.  Any corporation that 
contributes to MCPAC III would violate section 54 of the MCFA and be subject to criminal 
penalties.  Consequently, there is no basis for applying section 3(4) or other ballot question 
provisions in the manner you suggest.   
 
8.  Whether the Chamber or any other person may make in-kind contributions to Michigan 
Chamber PAC III including, but not limited to, in-kind contributions relating to the 
administration and solicitation to Michigan Chamber PAC III? 
 
The Department has indicated that after a corporation makes independent expenditures and forms 
a political committee, it must file campaign statements disclosing the transfer of its treasury 
funds to the committee and the independent expenditures made with those funds.  Section 55 of 
the MCFA specifically allows a corporation to pay the administrative and solicitation expenses 
of a separate segregated fund.  MCL 169.255.  This authority aligns with the exception to the 
definition of “expenditure”, which provides that “expenditure” does not include “an expenditure 
for the establishment, administration, or solicitation of contributions to a separate segregated 
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fund or independent committee.”  MCL 169.206(2).  Since MCPAC III is not a separate 
segregated fund or independent committee, transfers from the Chamber to MCPAC III are the 
only funds available for payment of the political committee’s administrative expenses.  Direct 
and in-kind contributions from other persons are not permitted. 
 
9.  Whether there are any circumstances upon which a contribution to Michigan Chamber PAC 
III must be accompanied by a certified statement by an officer of the contributing person setting 
forth the full name and address, along with the amount contributed, of each person who 
contributed to the total amount of the contribution, where the contribution is derived from the 
treasury funds of a person? 
 
This question references section 42(2) of the MCFA (MCL 169.242), which addresses a 
“contribution from a person whose treasurer does not reside in, whose principle office is not 
located in, or whose funds are not kept in” Michigan. 
 
Section 42(2) prohibits acceptance of a contribution under those circumstances unless 
accompanied by a certified statement which, among other things, states that the contribution 
from the out-of-state contributor “was not made from an account containing funds prohibited by 
section 54.”  If the potential contributor is a corporation, labor organization, or domestic 
dependent sovereign, there are no circumstances in which the accompanying certified statement 
is required.  The MCFA does not permit contributions from those entities.   
 
In conclusion, Citizens United opens a narrow window to corporate political speech.  It does not 
result in carte blanche authority to participate in Michigan elections but only allows independent 
expenditures of corporate treasury funds to engage in its own political speech. 
  
The foregoing statement constitutes a declaratory ruling concerning the facts and questions 
presented in your February 19, 2010 correspondence. 


