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Dear Mr. Bertler: 

This is in response to your inquiry concerning applicability of the lobby act 
(the Act), 1978 PA 472, to members of Planned Parenthood Affiliates of 
Michigan (PPAM). 

Specifically, you indicate PPAM is a membership organization and a 
regi stered 1 obbyi st. You ask whether PPAM members must "count thei I' dues 
amount towards thei I' lobbyi ng threshho 1 d." You al so ask whether "1 Obbyi ng 
activities and/or expenditures undertaken by individual members will count 
towar1S registration threshholds as a lobbyist or lobbyist agent." 

Sections 5 and 7 of the Act (MCL 4.415 and 4.417) require a person who 
expends more than $1,000 for lobbying, or more than $250 on lobbying a 
Single publ ic official, in any 12 month period to register as a lobbyist. 
In addition, a person who receives more than $250 in compensation or reim­
bursement for lobbying must register as a lobbyist agent. 

Certain individuals, however, are exempt 'rom these requirements. In par­
ticular, section 5(1)(d) provides: 

"Sec. 5. (7) Lobbyist or lobbyist agent does not include: 

(d) A member of a lobbyist, if the lobbyist is a membership organi­
zation or association, and if the member of a lobbyist does not 
separately qualify as a lobbyist under subsection (4)." 

This section indicates that when a membership organization is registered as a 
lobbyist, its members are not subject to the Act's registration and reporting 
reqlJirements unless they "separately qualify" as lobbyists. As noted pre­
viously, a person qualifies .IS a lobbyist by expending more thdn $1,000 tor 
lObbying or more than $250 on lobbying a single publ ie official. 
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In answer to your questions, PPAM members are not required to count the dues 
they pay toward the threshholds established in sections 5(4) and 5(5). 
Membership alone does not trigger the Act's reporting requirements. However, an 
individual member may become a lobbyist by making independent expenditures of 
more than $1,000 for lobbying or more than $250 on lobbying a single public 
official. Of course, a member may also become a lobbyist agent if the member 
receives more than $250 in compensation or reimbursement for lobbying from a 
source other than PPAM. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling. 

Very truly yours, 
_.1 / 
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