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MICHIGAN DEPARTMENT OF S TAT E 

LANSING 
RICHARD H. AUSTIN • SECRETARY OF STATE 

MICHIGAN 48918 
STATE TREASURY BUILDING 

June 22. 1984 

James Stewart 
Eaton County Controller's Office 
1045 Independence Boulevard 
Charlotte, Michigan 48813 

Dear Mr. Stewart: 

This is in response to your request for a declaratory ruling concerning applica­
bility of the lobby act (the "Act"), 1978 PA 472, to persons employed by elected 
county officials and the county controller. Specifically, you ask whether staff 
members of exempt publ ic official s are subject to the Act's requirements "whil e 
preparing resolutions passed by the Board of Commissioners to be sent to the 
appropriate State legislators." 

The issue you raise is based upon your understanding that the Board of 
Commissioners and the county controller are excluded from the operation of the 
Act. While it is clear that elected county officials, such as commissioners, 
are exempt, your assumption that the controller, who is appointed to office, is 
not required to register or report his or her lobbying activities must be 
examined before proceeding further. 

Persons who are exempt from the Act are identified in section 5(7} (MCl4.415), 
which provides in relevant part: 

M5_43 18/77) 

"Sec. 5. (7) lobbyist or lobbyist agent does not include: 

(b) All elected or appointed public officials of state or local 
government who are acting in the course or scope of the office for no 
compensation, other than that provided by law for the office. 

(c) For the purposes of this act, subdivision (b) shall not 
include: 

(ii) Employees of townships, villages, cities, counties or school 
boards. " 
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The Department has previously indicated the exemption created by section 5(7)(b) 
appl ies only to official s who serve in autonomous, pol icymaking capacities. As 
stated in a December 7, 1983, 1 etter to Senator Ed Fredricks, a person serves in 
a policymaking capacity if the person's responsibilities are of broad scope and 
not clearly defined. On the other hand, an individual who operates at the 
direction or control of another or within specified boundaries does not serve in 
a pol icymaking posi tion and is not a publ ic official for purposes of the Act. 

According to section 13b of 1927 PA 257, as amended (MCl 46.13b), a county 
controller is the political subdivision's chief accounting officer whose broad 
range of duties include discretion or authority in matters involving the county. 
For example, the controller is the only official who may bind the county to a 
contract for the purchase of material sand suppl ies. In addition, the 
controller is authorized to operate, maintain and repair the county courthouse, 
jail, and lighting, power or heating plant, subject only to the limitation that 
the controller "shall not create any 1 iabil ity in excess of the appropriations 
theretofore made by the board of supervi sors." It therefore appears that a 
county controller serves in a policymaking capacity vis-a-vis the county, and you 
are correct in your assumption that the controller is excl uded from the Act's 
requirements by section 5(7)(b). 

Turning to your question, section 5(7)(c) specifically provides that employees 
of townships, villages, cities, counties or school boards are not included 
within the section 5(7)(b) exemption. Thus, it is clear that a political sub­
division must report expenditures it makes to employees who communicate directly 
with officials in the executive or legislative branch of state government for 
the purpose of influencing legislative or administrative action. However, the 
Department has not, prior to your request, thoroughly considered whether a per­
son employed by an exempt publ ic official is subject to the Act's requirements 
when the person makes no direct communication but merely assists the exempt 
official in his or her lobbying effort. 

An elected or appointed public official who qualifies for the section 5(7)(b) 
exemption is not required to register as a lobbyist or lobbyist agent or file 
periodic disclosure reports. By never attaining the status of lobbyist or lob­
byist agent, an exempt official is also absolved from the recordkeeping require­
ments of section 9 (MCl 4.419). It therefore appears that an elected or 
appointed official of state or local government acting in the course or scope of 
office for no additional compensation is totally excluded from the Act's 
requirements, unless otherwise specifically provided. 

Given the complete exemption granted to qualified public officials, it must be 
concluded the legislature did not intend to require a political subdivision to 
record or report expenditures made to a person who works for an exempt publ ic 
official, where the employee's participation is limited to assisting in the pre­
paration of a communication made directly by the public official. To interpret 
the Act otherwise would create an unintended burden upon exempt officials by 
requiring them to identify for the benefit of their employees those com-
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munications which are intended for lobbying. Therefore, time an employee spends 
typing, copying, posting or otherwise assisting an exempt public official's com­
munication for lobbying is viewed as part of the official's direct communication 
and does not have to be accounted for by the 1 obbyi st. 

In answer to your question, Eaton County is not required to report compensation 
or other expenditures paid to an employee while preparing a resolution passed by 
the Board of Commissioners for transmittal by the commissioners to the legisla­
ture. However, if an employee lobbies an official in the executive or legisla­
tive branch directly or assists a non-exempt person in preparing ~? lobby, the 
county must report any expenditures made, even though the employee is acting 
pursuant to an exempt publ ic official's instructions. 

This response is infonnational only and does not constitute a declaratory ruling 
because your request did not contain a clear, concise and complete statement of 
facts as required by rule 3(2), 1981 AACS R4.413. 

Very truly yours, 
If /. 
IL/~ J. 

Phillip T. Frangos 
Director 
Office of Hearings and Legislation 
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