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This is in response to your request for a declaratory rul.ing concerning the 
applicability of the lobby act (the "Act"), 1978 PA 472, to 11ichigan Information 
and Research Servi ce, Inc. ("MIRS"). The sped fi c facts and questi ons you 
raise are set out and answered below. 

You indicate MIRS collects, reviews, indexes, and summarizes all pending and 
proposed action in the Michigan Legislature for the purpose of providing 
legislative information to its subscribers and clients. MIRS publishes the MIRS 
Legislative Report on a daily basis and makes available to its subscribers -­
cop,es of 6,11s, Journals, analyses, and public acts. MIRS provides a compli­
mentary copy of each issue of MIRS Legislative Report to each Legislator. I~IRS 
occasionally purchases food and beverage for pUD1,c officials "in the course of 
acquiring information for dissemination to its subscribers." 

In addition, you indicate HIRS conducts research projects involving legislative 
matters on a contractual basis. These projects are prepared for clients and 
MIRS has no knowledge of whether the product delivered to the client will be 
used to influence legislative or administrative action. 

"1. Are MIRS officers and staff members considered working members of 
the press, as described in Section 5(7)(a), while engaged in 
collecting and disseminating news of legislative activities to the 
MIRS subscribers in the ordinary course of business?" 

The Court of Appeals stated in Pletz v Secretary of State, 125 Mich App 335 
(1983) : 
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U'.hile the term 'working member' is a rather new expression, it seems 
clear that the legislature intended to exempt the news media while 
disseminating news or editorial comment to the general publ ic in the 
ordinary course of business." 125 Mich App 335, 362 

MIRS employees are clearly working members of the press and MIRS is a publisher. 

"2. Is MIRS a lobbyist or lObbyist agent as those terms are defined 
in Section 5 of the Act?" 

Section 5(7)(a) of the Act (MCl 4.415) expressly states: "Lobbyist or lobbyist 
agent does not include a publisher, owner, or working member of the press, 
radio, or television while disseminating news or editorial comment to the 
general pub1 ic in the ord1nary course of business." (emphasis added) To the 
extent MIRS is disseminating news or editorial comment it is not a lobbyist or 
lobbyist agent. In addition, the Court in Pletz stated: 

"We believe that the Legislature intended communications with public 
officials for purposes of gathering and disseminating news be outside 
the a~t's coverage. 

* * * 
The press exemption properly excludes the acts of talking and writing 
to public officials for purposes of gathering news and information for 
dissemination. Such communications fall outside the purview of the 
statute, since they are not made to influence administrative or 
legislative action." 125 Mich App 335, 361-362 

Therefore, MIRS is not a lobbyist or lobbyist agent as a result of its direct 
communications with public officials when the purpose of the communication is to 
gather information. 

In addition to the facts you provided which are summarized above, you indicated 
the foll owi ng: 

"In the course of acquiring information for dissemination to subscri­
bers, t~IRS may communicate directly with official s in the legislative 
branch of state government and attempt to influence officials in the 
executive branch of state government with respect to (a) access to 
information or news and (b) equal treatment of MIRS staff as compared 
with other working members of the press. 

* * * 
MIRS does not now, and does not contemplate, communicating directly 
with public officials for the purpose of influencing legislative or 
administrative action on behal f of itsel f or its cl ient, or subscri-
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bers except insofar as the communications are directly related to the 
activities of MIRS in collecting news and information for dissemina- . 
tion to its subscribers in the ordinary course of business." 

To the extent MIRS communicates directly with officials in the executive and 
legislative branches for the purpose of influencing legislative or executive 
action (as opposed to gathering information), MIRS is lobbying. However, 
seeking equal access to legislative press facilities would not be a lobbying 
activity because that is so intimately intertwined with MIRS's efforts to gather 
and disseminate news that it falls within the press exception. Should MIRS 
spend Sl,OOO communicating directly with public officials for the purpose of 
influencing administrative or legislative action, MIRS would become a lobbyist 
and woul d be requi red to be regi stered. MIRS woul d al so become. a 1 obbyi st if it 
meets the $250 threshold for lobbying a single public official. 

"3. Are the costs of a subscription to MIRS, which may exceed $1,000 
per year, counted in determining whether a person meets the statutory 
threshold of lobbyist or lobbyist agent as provided in Section 5 of 
the Act?" 

Section 5(4) indicates a lobbyist is a person whose "expenditures for lobbying" 
exceed a certain threshold. Lobbyist agent is defined in section 5(5) as a per­
son who "receives compensation or reimbursement of actual expenses ..• for 
lObbying" in excess of $250 in a 12 month period. " Expenditures for lobbying" is 
defined in rule l(d) (1981 AACS R4.411) to include: 

"(iv) An expenditure for providing or using information, statistics, 
studies, or analyses in communicating directly with an official that 
would not have been incurred but for the activity of communicating 
directly." 

If the information contained in the MIRS Legislative Report would not have been 
purchased but for the direct communication, the cost of subscription would be 
counted toward the statutory thresholds. It is unlikely the purchase of a 
subscription to MIRS Legislative Report would meet the "but for" test as most 
subscribers would purchase the Report for activities not covered by the Act, 
such as being informed about what the Legislature is doing or gaining infor­
mation whiCh will help the subscriber decide whether to lobby. 

However, the contractual work which MIRS performs may meet this test. For 
example, where a lobbyist or lobbyist agent desires to support a piece of 
legislation and contracts with MIRS for the purpose of compiling information to 
be used to bolster its position, the cost of the MIRS contract is an expenditure 
for lobbying which must be included in a report filed by the lobbyist or lob­
byist agent or counted toward the threshold of a person who is not yet a lob­
byist or lobbyist agent. Of course, MI~S does not become a lobbyist because it 
provides this information; if r~IRS is already a lobbyist, the amount received 
for such d report '~oul d not be reported by MIRS. 



Sharon L. Kellogg 
Page 4 

"4. Is a lobbyist or lobbyist agent who subscribes to MIRS required 
to report the cost of the subscription in the lobbyist's or lobbyist' 
agent's twice yearly report?" 

As with the previous question, a subscription probably would not be purchased as 
a part of the specific direct communication whiCh the lobbyist or lobbyist agent 
is making. Only if this expenditure does meet the "but for" test, would the 
lobbyist or lobbyist agent include the cost of the subscription in its bi-annual 
report. 

"5. Is the value of compensation paid to a lobbyist agent for reading 
the MIRS Legislative Report required to be reported as a lobbying 
expendlture by the JobbY1St employing the lobbyist agent?", 

Normally, this compensation would not be considered an expenditure for 
lobbying. The lobbyist agent who reads MIRS Legislative Report on a regular 
baSis, such as upon opening each day's mail, is not requlred to report this 
time. 

However, wl;ere the 1 obbyi st agent is readi ng the report as part of the agent's 
drafting of a letter to a publ ic official or a paper which will be presented to 
a public official, then the compensation will be reported by both the 10tJtJyist 
and the 10btJyist agent. An example of this reportable time is where the lob­
byist agent is going through back issues to find a quote by a public official or 
to determine how a Legislator voted on a bill so the Legislator can be reminded 
of his or her past position in a letter designed to influence future action. 
Again, the compensation is for lobbying only if it meets the "but for" test 
discussed above. 

"6. Are expenditures for food and beverage for public officials which 
are incurred in the course of collecting information and news on 
legislative activities required to be reported?" 

The Act requires lobbyists and lobbyists agents to report certain items pursuant 
to section 8 of the Act (i~CL 4.418). Lobbyists and lobbyist agents must report 
"expenditures for food and beverage provided for public officials as specified 
in subsection (2)." There is no purpose test for this food and beverage 
report--it does not matter whether the expenditure for food and beverage was for 
the purpose of lobbying or for some other purpose. However, these food and 
beverage expenditures are only reported by lobbyists and lobbyist agents. 
Unless MIRS is a lobbyist or lobbyist agent, it would never need to report 
anything under the Act. Should MIRS's expenditures for lobbying exceed the $250 
or Sl,OOO thresholds as discussed in the ans'o'Ier to question 2, MIRS ' .. ould be a 
lobbyist and would report expenditures for food and beverage provided public 
official s even though the purpose of the meal '.,as for :.1IRS to collect infor­
mation as a member of the press. 
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fhis response is a declaratory ruling relating to the specific facts and 
questions you have raised. 

Sincerely, 

12~, ~ {2J~ 
Richard H. Austin 
Secretary of State 

RHA/cw 


