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Dear Mr. Etherton: 
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~his is in response to your inquiry concerning applicability of the lobby act, 
i97S PA 472 (the "Act"), to the Michigan Paralyzed Veterans of America. Before 
discussing the issues you raise, a few definitions should be reviewed. 

"Lobbyist" is defined at section 5(4) of the Act (MCl 4.415) as meaning: 

"(a) A person whose expenditures for lobbying are more than $1,000.00 
in value in any 12-month period. 
(b) A person whose expenditures for lobbying are more than $250.00 in 

value in any 12-month period, if the amount is expended on lobbying a 
single publ ic official." 

~he definition of "person" is found at section 6(1) of the Act (MCl 4.416) and 
:1cludes " , .• a business, individual ... firm ... corporat ion .. 
ossociation. " or any other organization or group of persons acting 
J3intly," while "lobbying" is defined at section 5(2) of the Act: 

"'Lobbying' means communicating directly with an official in the exe­
cutive branch .... or ... legislative branch of state government for 
the purpose of influencing legislative or administrative action." 

:t would appear you are concerned about two categories of individuals who may be 
lovolved in direct communications: first, paid employees become involved in 
dctivities which might be classified as lobbying "when testimony is requested by 
'he state legislature on specific issues which may affect our membership or the 
llilndicapped community in general," and second, "volunteers or chapter officers 
(wno) Jre only reimbursed for out of pocket expenses." You asked whether either 
nt tnese groups are affected by the Act. 

The first classification of employee about which you indicate concern are those 
paid employees whose "testimony is requested by the state legislature on speci­
fic issues which may affect (y)our membership or the handicapped community in 
general." With respect to this group, you should be aware of the exception in 
section 5(2) from the definition of "lobbying" quoted above: 
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" ... Lobbying does not include the providing of technical infor­
mation by a person other than a person •.. or an employee of a per­
son as defined in subsection (5) when appearing before an officially 
convened legislative committee or executive department hearing panel. 
As used in this subsection, 'technical information' means empirically 
verifiable data provided by a person recognized as an expert on the 
subject area.. " 

If your paid employees meet the requirements of this section, they are not 
lcbbying. This would seem to mean that such employees must be "recognized as 
expert(s) in the subject area" and must be providing "empirically verifiable 
data" to an "officially convened legislative committee or executive department 
hearing panel." However, a recent opinion of the Attorney General (#6231, . 
6/15/84) expresses the opinion that an employee of a state executive department 
who appears before a legislative committee or subcommittee at its request to 
provide information or answer questions is not required to register as a lob­
byist or keep records and file reports because the employee is not influenCIng 
or lobbying the committee or subcommittee. The essence of this opinion is that 
wnile the legislature intended such employees to fall within the definition of 
"lobbyist agent," this will occur only when their actions are "lobbying." The 
opinion emphasizes that one does not, solely because of employment by a state 
executive department, become a lobbyist or lobbyist agent: 

"Only if that person communicates with officials in the executive or 
legislative branch 'for the purpose of influencing legislation' is he 
or she engaged in 'lobbying' and thus subject to the requirements of 
the Act." 

T~e Attorney General also points out that the employee need not be subpoenaed 
before the committee, but may simply appear "at its request," since the employee 
is "only responding to the needs of the committee and is not promoting and sup­
porting (a) bil1." The opinion goes on: 

" .•. Although the information provided by the state employee may 
indirectly influence the committee, nonetheless, because the committee 
requested the information of the employee, the employee's actions are 
not 'made to influence' the committee to take a particular action on a 
proposed bill •... A state employee does not take on the character 
of a lobbyist ... simply because the employee IS cooperative, rather 
than requiring service of a legislative subpoena." 

Because this opinion is limited by the Attorney General "to the situation wnere 
a legislative committee has requested the appearance of a State executive 
department employee" rather than to the paid employees of an organization such 
as yours, its appl ication to your situation is unclear. We have therefore 
referred this question to the Attorney General for J formal opinion, and will 
advise you upon receiving same. 

The second group you describe are "volunteers or chapter officers (who) are only 
reimbursed for out of pocket expenses." Section 5(1)(d) exempts from the defi­
nition of lobbyist or lobbyist agent "A member of a lobbyist if the lobbyist is 
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a membership organization or association, and if the member of a lobbyist does 
not separately qualify as a lobbyist under subsection (4)." Assuming that the 
"volunteers or chapter officers" are members of your organization, and assuming 
that the Michigan Paralyzed Veterans of America is a membership organization or 
association which is a lobbyist (i.e., meets the requirements of section 5(4) of 
the Act), the "volunteers or chapter officers" are exempt from the requirements 
ot the Act, except as noted below, unless they separately qualify as lobbyists 
u!lder subsection (4) (i.e., make expenditures for lobbying of more than $1,000 
in value in any 12 month period or more than $250 in a 12 month period if 
expended in lobbying a single public official.) 

You should be advised that section 5(6)(b) defines "representative of the 
lobbyist" for purposes of sections 8(1)(b)(i) and 9(1)(b) (MeL 4.418 and 4.419) 
as: 

" . a member of the lobbyist or employee of a member of the lob-
byist, when the lobbyist is a membership organization or association, 
and when the lobbyist agent or an employee of the lobbyist or lobbyist 
agent is present during any part of the period during which the 
purchased food or beverage is consumed." 

Sections 8(1)(b)(i) and 9(1)(b) require the reporting of food and beverage pro­
vided for public officials. Therefore, a membership organization which is 
registered as a lobbyist must report any expenditures its members make for food 
and beverage, and for Which it reimburses them, as specified in section 8(2). 

Tilis response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling. 

Very truly yours, 

I-;~) I~ 
Phi~ll ip f. Frangos 
D it'ec tor 
Office of Hearings and Legislation 
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