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RICHAflD H. AUSTIN • SECRET ARY OF STATE 

STATE TREASURY RUILDIN(J 

September 12, 1984 

tk. Ivan E. Estes 
Personnel Director 
Department of I~ental Heal th 
Lewis Cass Building 
Lansing, Michigan 48926 

Dear Mr. Estes: 

T .. -Hft -I..; 

MI(HIGA~< 4891;-, 

This is in response to your request for an interpretation of the applicability 
of the lobby act (the "Act"), 1978 PA 472, to your contacts with certain public 
officials. 

As Personnel Di rector of the Department of Mental Health ("D~IH") you are a 
classified civil servant who communicates directly with the Civil Service 
Commissioners and the Director of the Office of the State Employer. You indl­
cate you appear before the Civil Service Commission representing OMH at 
grievance hearings and at publ ie meetings. discussing Civil Service rule changes. 

As it relates to your situation, lobbying i~ defined in the Act as communicating 
directly with a public official for the purpose of inf1uencing administrativ(, 
action (section 5(2), t·1CL 4.415). Administrative action is defined in section 
2(1) of tne Act (MCl 4.412) as meaning: 

"the proposal, drafting, development, consideration, amendment, 
enactment, or defeat of a nonministerial action or rule by an execu­
tive agency or an official in the executive branch of state govern­
ment. Administrative action does not include d quasi-judicial 
determination as authorized by law." 

Grievance hearings before the Civil Service Commission are Quasi-judicial pro­
ceedings specifically excluded from the definition of administrative action. 
Thus you are not 1 obbyi I1g when you represent OMH at gri evance heari ng:;. 

Rulemaking is expressly included within the definition of administrative action. 
All your direct communication with publ ic official s in another state agency con­
cerning the adoption, defeat, or repeal of a rule or concerning what should or 
<;houH not De included in a rule is lobbying. Should you be compensated or 
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reimbursed in excess of $250.00 for lobbying, you will become a lobbyist agent 
and must regi,tel' with the Departlilent of State. 

You indicate your communications wi th John Ilruff, the Director of the Office of 
the State Employer, relate to "matters of labor relations such as negotiations, 
contract interpretations, etc." Since the Department cannot anticipate what is 
covered by "etc.", thi s response will onl y cons i der your communi cat ions wi th Mr. 
Bruff on labor negotiations and contract interpretations. 

The Office of the State Employer is a part of the Department of Management and 
Budget. Executive Orders 1979-5 and 1981-3 create that Office and give its 
director considerable employment relation duties, including: 

1) Representing deparbnents and agencies before the Civil Service 
Compensation Hearings Panel. 

2) Determining which matters are subject to meet and confer 
negotiations. 

3) Representing the employer in primary negotiations. 

4) Determining which issues are the subject of primary negotiations 
and which are the subject of secondary negotiations. 

5) Representing the employer in dispute resolution. 

Civil Service rule 6··2.1(21) when read with the executive orders indicates Mr. 
Bruff represents the principal deparbnents in collective bargaining. Civil 
Service rule 6-4.2 further clarifies that Mr. Bruff has primary responsibil ity 
for developing management's employment policies. 

In the area of labor negotiations and contract interpretations the personnel 
divisions of the principal deparbnents and the Office of the State Employer work 
togethe~ as a team. Both you and Mr. Bruff represent management. You develop 
your positions and strategies togethe~. In these areas of concern your division 
and the Office of the State Employer are really one entity. Your relationship 
to Mr. Bruff is sil1)ilar to your relationship to the Director of Mental Health. 
Your communications with Mr. Bruff concerning labor negotiations and contract 
i nterpretdtions cannot be lobbying because a deparbnent or an entity cannot 
lobby itself. Therefore, your communications \~ith Mr. Bruff on those subjects 
are not covered by the Act. 

In conclusion, of the types of communication about whiCh you have specifically 
inquired, only commenting on rules is lobbying which must be reported under the 
Ac t. 
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This response i, informational only and does not constitute d declaratory 
ruling. 

Very truly yours, 
., . 

-!J-~C(l(f" / . 0- C I': /I.. [.-</,/1 ..-1.-_-
/ 

Phillip T. Frangos 
Di rector 
Office of Hearings 
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and Legislation 


