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Honorable Philip E. Hoffman 
State Representative 
State Capitol 
lansing, Michigan 48913 

Dear Representative Hoffman: 

2-89-U 

LANSING 

MICHIGAN 48918 

This is in response to your inquiry regarding the applicability of the 
lobby act (the Act), 1978 PA 472, as amended, to an item you received from 
the Pheasant Forever organization of Jackson County. Specifically, you 
indicate the organization gave you a mounted 3/4 Sichuan-Ringneck pheasant 
which you believe has a monetary value in excess of $50.00. You ask 
whether it is necessary to make a declaration of this gift. 

Pursuant to section 11(2) of the Act (Mel 4.411), a lobbyist or lobbyist 
agent or anyone acting on behalf of a lobbyist or lobbyist agent is 
prohibited from yiving a gift to a public official. For the year 1989, 
"gift" is defined as anything of value which exceeds $33.00 in a one month 
period. )n an interpretive statement issued to James S. Mickel son on 
January 31, 1984. the Depilrtment concluded that this section did not apply 
to a symbolic citation or award unless its intrinsic or actual value 
exceeds the dollar limitation of section 4(1) of the Act (Mel 4.404). 
(In 1984, the limit was $25.00.) A copy of the Mickelson letter is 
attached for your convenience. 

However, the Department's records indicate that the Pheasant Forever 
organization is not registered as a lobbyist or lobbyist agent. Therefore, 
the organization was not prohibited from giving the mounted pheasant to you 
rf'9drdless of its actual value. On the other hand, if the pheasant was 
given to you for tile purpose of lobbying, the value of this item must be 
considered to determine whether Pheasant Forever is now subject to the 
Act's registration requirements~ 
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"lobbying" is defined in section 5(2) of the Act (Mel 4.415) as follows: 

"Sec. 5. (2) 'lobbying' means communicating directly 
with an official in the executive branch of state 
government or an official in the legislative branch of 
state government for the purpose of influencing 
legislative or administrative action. Lobbying does 
not include the providing of technical information by 
a person other than a person as defined in subsection 
(5) or an employee of a person as defined in subsection 
(5) when appearing before an officially convened 
legislative committee or executive department hearing 
panel. As used in this subsection, 'technical 
information' means empirically verifiable data provided 
by a person recognized as an expert in the subject area 
to which the information provided is related." 

Pursuant to section 5(4), a person whose expenditures for lobbying are 
more than $1,300 in any 12 month period, or more than $375 if the amount is 
expended on a single public official, is required to register as a lobbyist 
under the Act. 

The Act's reporting requi rements are set out in section 8 (Mel 4.418). 
This section requires a lobbyist or lobbyist agent to file an annual report 
disclosing his or her expenditures for food and beverage, advertising and 
mass mailing expenses di rectly related to lobbying, and "all other 
expenditures for lobbying". An item given to a public official for the 
purpose of lobbying which is not a prohibited gift would be reported in the 
latter category by the lobbyist or lobbyist agent. However, the Act does 
not require the public official who received the item to file any report 
or declaration. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling. 

Very truly yours, 

lUI. .. '1.1 /'2;u . II~ 
;hilli~ Fra~gO~, Direcr 
Office of Hearings and legislation 
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