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This isin response to your request For an interpretive statement under the lobby 
act (the "Act"), 1978 PA 472, as amended. You indicate that you provide legal 
services to several clients who at times become involved in pending legislation 
or niles which may involve complex technological prinCiples and appl ications. 
Your cl ients occasionally arrange lours For publ ic officials to view structures, 
Faclories, equipment or areas which are directly pertinent to pending legislation 
or rules. The purpose of these tours is to enaole public oFficials to acquire 
technical information useful to them in tlie discharge of their public duties. 

These tours are oFten scheduled in out-of-state locations because a particular 
technology may be used in only one or two facil ities nationwide. Your cl ients 
wish to provide air transportation to public officials to go on tllese tours. 
It is your opinion that providing transportation to public officials does not 
necessarily constitute a gift within the meaning of section 4 of the Act (HCL 
4.414) if there is no intent to give a giFt and if the provision of 
transportation is strictly controlled. You ask whether providing transportation 
to public oFficials to enable them to attend fact finding tours is an illegal 
giFt under the Act. 

"Gift" is defined in section 4 of the Act as "a payment, advance, forbearance, 
or Lhe rendering or deposit of money, services, or anything of value, lhe value 
of wllich exceeds '25.00 in any one-mollth period, unless consideration of equal 
or greater value is received therefor." (Effective January 1,1989, the value 
musL exceed $33.00 to be deemed a "gift".) The actual cost of air transpul·tation 
to attend a fact Finding tour will undollbtedly exceed $33.00. Huwever, other 
provisions of the Act must be considered to determine whether providing 
transportation in order to give a publ ic ofFicial technical informaL ion required 
Lo discharge the public official's duties is a "gift" and therefore prohibited 
under the Act. 
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The Act specifically contemplates that information may be given to public 
officials as a means of influencing legislative or executive action. lobbying 
is defined in section 5(2) of the Act (Mel 4.415(2)) to incluue "communicating 
directly with a public official ... for the purpose of influencing legislative 
or executive action." Pursuant to section 5(3), "influencing" includes "the 
providing or use of information, statistics, studies, or· analysis." Rule 
1(1)(d)(iv) of the administrative rules promulgated to implement lhe Act, 1981 
AACS R4.411 gl seq., further states: 

"Rule 1.(1) As used in the act or these rules: 

* * 

(d) 'Expenditures related to the performance of lobbying' and 
'expenditures for lobbying' incllJdes all of the following 
expenditures of a lobbyist or lobbyist agent: 

* * * 
(iv) An expenditure for providing or using information, 

statistics, studies, or analysis in communicating directly with an 
official that would not have been incurred but for the activity of 
communicating directly." 

In an interpretive statement issued to former Speaker of the House Gary ~1. Owen, 
dated February 7, 1984, the Department indicated that providing information in 
the form of research and technical material with a value exceeding $25.00 to a 
public official for use in assessing proposed legislation is an expenditure for 
lobbying and not a gi ft. However, your inquiry goes beyond the propriety of 
giving tangible technical material to a pub I ic oFficial and concerns an 
intangible -- transportation-- which enables the official to acquire information 
needed to fulfill his or her duties. 

Hule 1(1)(d)(iv) is not limited to providing tangible material. The rule 
expressly pertains to expenditures for "providing or using information." While 
information may be reduced to a tangible written form, the information itself 
is intangible. When an expenditure is made to transport a public official to 
a facil ity which incorporates advanced technology so as to provide that official 
with information and influence his or tier decision on a pending legislative or 
administrative matter, that expenditure is for the purpose of "providing ... 
information ... in communicating directly with an official" and is permissible 
under the Act if certain other conditions are met. 

To be deeilled an "expenditure for lobbying," Rule I(l)(d)(iv) further requires 
that the expenditure "would not have been incurred but for the activity uf 
cOlrtmunicating directly" with a publ ie ofFicial. The "but for" language of the 
rule ensures that expendi tures made for transportal ion are truly for' the plJrpOSe 
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of providing information to be used in an attelliPt to influence legislat ive or 
administrative action, rather than an effort to disguise an illegal gift. If 
the expendi ture for transport at ion would have been incurred in any event, and 
if the value of this transportation exceeded $33.00, Lhe transpurtation would 
be within lhe meaning of sections 4(I} and 11(2} of tile Act. If, on lhe other 
hand, tile transportation expense wuuld not have been incurred but for the desire 
to communicate directly with the publ ic official about a pending legislative or 
administrative matter after that official had acquired tile inforillatiorl provided 
through the tour, the transportation costs may properly be considered 
"expenditures for lobbying." 

The Department has emphasized the uIIJerlying legislative inLent of the Act in 
rendering past interpretive statements. For instance, the interpretive statement 
issued to Mr. Owen states at page 3: 

"In the area of gifts, the public official must always keep in mind 
the intent of the Act. lie/she must not accept' ... a payment, 
advance, forbearance, or the rendering or deposit of money, services 
or anythinq of value ... ' in violation of the Ad. Gi fts that are 
given to a non-pUblic official where the intent is to benefit the 
public official are not permitted, Gifts to another person in any 
amount are allowed if it appears from all the facts that there is 
no intention to circumvent the Act." (emphasis in original) 

In Pletz v Secretary of State, 125 Mich App 335 (l983) plainti Ffs contended the 
"but for" language in Rule 4.411(J}(d}(iv} was beyond the scope of the Secretary 
of State's rulemaking authority. PlaintiFfs argued that the Act does not apply 
to the expenditures of lobbyists incurred in preparing information or studies 
that are subsequently communicated to a public official. In responding to this 
argument, the Michigan Court of Appeals adopted Lhe following statement which 
appeared in the brief supporting the authority of the Secretary of State to 
adopt this rule: 

"To eliminate the 'but for' rule, J(J)(d}(iv}, is to eliminate 
information on a major expenditure. With today's complex society 
and better educated and more sophisticated public officials, it is 
information, statistics, studies, and analysis that are major tools 
of the lobbyists and lobbyist agents' art. When the expendilure fOl' 
tlie information, statistics, studies, or analyses would noL liave 
been incun'ed but for the direct communication, the expenditure is 
as much a part of the direct communication as eyeball to eyeball 
communication." 

The provision of information Is a major tool of the art of lobbying. TIle Act 
was intended to require lobbyists to disclose information about expenditures 
they make for lobbying, including expenditures related to providing information 
to public officials. There is nothing which suggests the Act was intended to 
preclude lobbyists from providing pertinent information to officials in the 
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legislative or execulive branches. The public is best served when pllbl ic 
officials possess as much information as possible upon which to base their 
judgments. It may be thal the best or, indeed, only means of providing 
information to public officials may require transporting those officials lo a 
particular location to observe facilities incorporating advanced technology. 

Il therefore appears that tile Act does not prohibit a lobbyist or lobbyist agellt 
from furnishing transportation to a public official in connection with an 
informalive tour if lhe surrounding circumstances indicate there is no intention 
to circumvent the Act and give an illegal gift. Transportation costs would 
appear to be an "expenditure for lobbying," raliler lhan a gift, only when lhe 
following criteria are met. first, there must be actual operations at the tour 
site which demonstrate unusual advanced lechnologies. Second, when there are 
several sites where lhe advanced technologies can be observed, the tour site must 
be the location closest to lanSing. Third, the tours must be planned so that 
arrival and departure schedules permi t no free periods for personal or 
recreational activities. Fourth, the tour sponsor, rather lhan the public 
official, must select the means and Limes of tr.msporlation. Fifth, in accord 
with Rule J(J)(d)(iv), the transportation costs would not have been incurred but 
for the activity of communicating directly with the public official. That is, 
the real purpose of lhe transportation costs must be to provide public officials 
with information in connection with direct communication and not as a slJbterfuge 
lo give a gift. 

Your letter indicates that your cl ients conlemplate using bolh private and 
commercial aircraft to provide lransportation in connection with informational 
lours. In the case of private craft, you state that your clients would control 
both arrival and departure times, and the period between arrival and departure 
would be limited so that there would be no time for personal recreational 
act ivities to occur while on the trip. In the case of a commercial aircraft, 
a representative of your clients would handle all of the tickets of the public 
officials involved with the tour to ensure that such an official could not 
substitute a return ticket for a later flight and engage in personal activities 
in the vicinity of the tour. When used, commercial flights would be selected 
with tile idea of ensuring that public officials would not have lime to engage 
in personal recreational activities in the vicinity of the tour site. Assuming 
that there is, in fact, real informational value in the tour, that the tour site 
is the closest location to lansing where lile operations sought can be seen, and 
that the tour is not merely a ruse to give public officials a pleasure trip, 
providing transportation as set forth in this paragraph would be a legitimate 
"expenditure for lobbying" and not a prohibited "gift." 

In conclusion, it must be emphasized that not every instance in which 
transportation is provided to a public official may be deemed a lawful 
"expenditure for lobbying" rather than an illegal "gift." If the strict criteria 
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set forth in this letter are satisfied: however, paying for transportation to 
provide information to public oFFicials constitutes an "expenditure for lobbying" 
rather than a "gift" and is permissible under the Act. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory rul ing. 

Very truly yours, 

!Z/LULf' 7 aC~~Ul'~ 
Phillip T. Frangos, Direct'or 
Office of Hearings and Legislation 
(517) 373-8141 
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