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MICHIGAN DEPARTMENT OF STATE 
LANSING 

• SECRETARY OF $oTATE RICHARD H. AUSTIN 
MICHIGAN 48918 

STATE TREASURY BUILDING 

March 8, 1990 

John Cavanagh 
House of Representatives 
242 Roosevelt Building 
PO Box 30014 
Lansing, Michigan 48909-7514 

Dear Mr. Cavanagh: 
\ 

This is in response to your inquiry regarding the applicapility of the lobby act (the Act), 
1978 PA 472, as amended, to the following scenaJjiruh:~' 

"A 'lobbyist' is sponsoring a conference that is scheduled:5t1j 
last several days. The conference will feature, inter 'alhi;, ' 
round table discussions (as a presentatio~l, to conference 
attendees) on topics of interest to the 'lobbjrlst'. Among tlJJl!;I, 
topics of interest slated for discussion is an issue of relevanCe.,' 
in this state and on which a 'public official' has familiarity. 
The 'lobbyist' seeks the participation of the 'public official' in 
one of the round table discussions referred to above. The 
'lobbyist' proposes to assume the cost of travel, meals and 
accommodations for the 'public official'." ' 

"' ~ . ,\ 

You ask whether, in these circumstances, the lobbyist may pay an I\QoQratium to the 
public official. You a!so ask "what status under the Lobby Law does"t1~e provisiqn of 
travel, meals and lodgmg assume". : ' ' , '.I" 

.... ;i . . :l!i/·:~ik~~.·.I" \VL ,',:" ;:11 ,','tl. 
Rules l(l)(e) and 73 of the administrative r~lespt~h.l\),~'l\<lq':!~fI1lBl~~~M,theAct;V1~81 
AAC$ R4.411 and R4.473, address honorana. T9.~li!\!!,~~es~Plic?;lI,;'~ll,~;', 'i:.:} , , 

. . • ",;i.:"", ':. r '.... , ~.\\ • 
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"Rule 1. (1) As used in the act or these rules: 

(e) 'Honorarium' means a payment for speaking at an event, 
participating in a panel or seminar, or engaging in any similar 
activity. Free admission, food, beverages, and similar nominal 
benefits provided to a public official at an event at which he 
or she speaks, participates in a panel or seminar, or performs 
a similar service, and a reimbursement or advance for actual 
travel, meals, and necessary accommodations provided directly 
in connection with the event, are not payments." 

"Rule 73. An honorarium paid directly to a public official by 
a lobbyist or lobbyist agent shall be considered a gift within 
the meaning of section 11 of the act when it is clear from all 
of the surrounding circumstances that the services provided by 
the public official do not represent equal or greater value 
than the payment received." 

Section 11(2) of the Act (MCL 4.421) and rule 71, 1981 AACS 4.471, prohibit a lobbyist 
or lobbyist agent from giving a gift to a public official. Pursuant to section 4(1) of the 
Act (MCL 4.411), a "gift" includes anything having a value which, for 1990, exceeds 
$35.00 in a one month period. (The original amount of $25.00 has been adjusted for 
inflation as required by section 19a of the Act.) 

As defined in rule 1(1)(e), "honorarium" includes a payment for "participating in a panel 
or seminar, or engaging in any similar activity." The hypothetical lobbyist described in 
your letter seeks the participation of a public official in one of several round table 
discussions presented at a conference. If the public official is obligated to take part in 
the round table and his or her participation is integral to the discussion, it wonld appear 
that a round table discussion is an activity similar to participating in a panel or seminar. 
In these circumstances, the lobbyist may pay an honorarium to the public official. 

Your second question concerns the lobbyist's payment of the public official's travel, meal 
and lodging expenses. This issue has been previously discuss.ed in interpretive statements 
issued to Representative Vernon J. Ehlers, dated January 'Z7, 1984, and former House 
Speaker Gary M. Owen, dated February 7, 1984. Copies of these interpretive statements 
are attached for your convenience. 

Rule l(l)(e) provides that travel expenses, meals and necessary lodging are not 
"payments" and, therefore, are not part of an honorarium. At the same time, this rule 
acknowledges that "a reimbursement or advance for actual travel, meals, and necessary 
accommodations provided directly in connection with the event" is permissible under the 
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Act. The payment of these expenses must be reported by the lobbyist, as indicated in 
the Ehlers and Owen letters: 

"A lobbyist or lobbyist agent must report any advance 
payment or reimbursement given to a public official for meals 
as food and beverage expenditures. The cost of food and 
beverage provided directly to the public official at the 
meeting or seminar must also be reported by the lobbyist or 
lobbyist agent. In general, when the total of the travel 
expense, lodging expense, and honoraria paid to the public 
official is $500.00 or more [$725.00 in 1990], the lobbyist or 
lobbyist agent must also report the total as a financial 
transaction pursuant to section 8(1)(C) (MCL 4.418)." 

Thus, in your hypothetical, if the lobbyist pays an honorarium to a public official to be 
an integral participant in a round table discussion, or other event, the lobbyist may pay 
the public official's actual travel, meal and lodging costs if they are directly connected 
to that event. However, an impermissible gift may result if the lobbyist pays for 
unconnected travel and lodging costs. Expenditures for food and beverage provided to 
the official must be reported if the expenditures for that public official exceed the 
adjusted dollar amount of $35.00 in one month or $275.00 for the calendar year, as 
required by section 8(2) of the Act. If the total cost of travel, accommodations and the 
honorarium paid to the official is $725.00 or more, that cost must be reported as a 
financial transaction pursuant to section 8(1)(c). 

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling. 

Very trul~ y~urs, 7 
;,~~ 

Phillip T. rangos, Director 
Office of Hearings and Legislation 

PTF/rlp 
attachments 


