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Mr. David Cahill 
Attorney at Law 
141 9 Broadway 
Ann Arbor, Michigan 481 05 

Dear Mr. Cahill: 

This constitutes the response to your request for a declaratory ruling under the Michigan 
Campaign Finance Act (the MCFA; 1976 PA 388, as amended). On behalf of your client, 
Andrew Wright, you have specifically asked: 

1. Does the MCFA prohibit the spending of University (of Michigan) 
funds for lobbying the state legislature to place a proposal on the 
ballot for a constitutional amendment? 

2. Does the MCFA apply at any point in the legislative process, from 
the introduction of proposed language for a constitutional 
amendment through the adoption of a resolution and the placement 
of the proposed amendment on the ballot by the Secretary of 
State? 

Backqround 

Const 1963, art 8, 5 5 entrusts the general supervision of the University of Michigan, 
along with the control and direction of all University expenditures, to its board of 
regents. This section also provides that the board must consist of eight members who 
serve eight-year terms and are elected in accordance with Michigan law. 

In 1969, the Attorney General (the AG) addressed the question of who may serve as 
regents. The AG noted that regents are state officers. The AG further noted that Const 
1963, art 4, § 10 governs conflicts of interest by state officers. In OAG 1969-1970, No 
4679, p 98 (December 2, 1969), the AG opined that "it is abundantly clear that there 
would be a substantial conflict of interest violative of Article IV, Sec. 10 if a terminal 
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degree candidate at a state institution of higher education were to be elected to and 
serve upon that institution's governing board during the time he was a candidate for the 
degree." 

The question of whether students may serve as regents was recently revisited by the 
AG. [See Michigan Register, 1999-8, AG No 7029, p 199 (August 25, 1999)l. In that 
opinion, the AG analyzed an amendment to section 4a of the State Officer's Conflict of 
Interest Act (1 968 PA 318, §4a, as added by 1974 PA 317; MCL 15.304a). The AG 
opined that in "light of this legislative amendment, OAG, 1969-1970, No 4679, is 
superseded." 

Notwithstanding the recent AG opinion, the Michigan Student Assembly (the MSA) at 
the University of Michigan (the University) apparently wishes to have students 
participate as regents. In this regard, MSA plans to continue pursuing options to initiate 
a constitutional amendment requiring that the board include student(s). Const 1963, art 
12, prescribes several ways to amend the constitution. 

Under Const 1963, art 12, $j 2, registered voters in Michigan may propose constitutional 
amendments. This is done by petition. Petitions must include the full text of the 
proposed amendment and must be signed by registered voters equal to ten per cent of 
the total votes cast for all candidates for governor at the last general election in which a 
governor was elected. If a majority of the voters approve an amendment, it becomes 
part of the constitution 45 days after the election. 

In 1998, the MSA attempted to pursue a constitutional amendment under Const 1963, 
art 12, § 2. In this regard, MSA asked the University to collect student fees and then to 
transfer these fees directly to a ballot question committee. The committee would seek 
the necessary signatures for a petition. 

On August 4, 1998, the Department of State (the Department) issued an interpretive 
statement to you indicating that section 57 of the MCFA (MCL 169.257) prohibited the 
University from collecting and transferring student funds to a ballot question committee 
account. The Department's position was based on information submitted by the 
University in connection with that ruling. The University indicated that it would incur 
administrative and other costs in collecting and disbursing the student fees as 
requested by MSA. The University's administrative and other costs would be 
considered expenditures under the MCFA. Consequently, the University would be 
placed in the position of making prohibited expenditures to a ballot question committee. 

On August 26, 1998, the Department's Compliance and Rules Division (the CRD) 
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responded to several written comments submitted by Trent Thompson, on behalf of 
MSA, concerning the Department's interpretative statement. In particular, Mr. 
Thompson posited that in the past, MSA had used fees that were collected by the 
University to retain a lobbyist and to join a statewide coalition. Mr. Thompson then 
asked how this activity differed from the proposed activity discussed in the interpretive 
statement. 

In responding to Mr. Thompson, the CRD referred to the definition of "committee" found 
in section 3 of the MCFA (MCL 169.203). The response then indicated that if the 
activities of student organizations, such as MSA, involved the influencing of voters, then 
the organizations would come under the purview of the MCFA, and the organizations 
would be required to comply with its provisions. The response further indicated that 
activities pertaining to the retention of lobbyists and/or membership in statewide 
coalitions do not come within the parameters of this definition and are generally outside 
the purview of the MCFA. 

Following this response, Mr. Thompson authorized Mr. Wright to pursue a constitutional 
amendment, however, this time under Const 1963, art 12, § 1. Under Const 1963, art 
12, § I ,  constitutional amendments may be proposed in the State Senate or House of 
Representatives. Proposed amendments agreed to by two-thirds of the members 
serving in each house are submitted to the voters at the next general election or special 
election not less than 60 days thereafter. If a majority of the voters approve an 
amendment, it becomes part of the constitution 45 days after the election. 

Mr. Wright subsequently incurred $1 17.77 in "travel expenses" to lobby two state 
legislators, Senator George A. McManus, Jr., and Representative Jason Allen, 
regarding a constitutional amendment. During this same period, the University's 
General Counsel Office informed the MSA's staff advisor that it believed that the MCFA 
also prohibited the University from using MSA's funds to pay for lobbying activities. 

Consequently, you have now requested clarification on the applicability of the MCFA 
and the Lobby Act to constitutional amendments that are pursued under Const 1963, 
art 12, § 1. 

Michiqan Campaiqn Finance Act 

The MCFA was designed to regulate the influencing of political activity by promoting full 
public disclosure of campaign financing for elections. In this regard, the MCFA requires 
the filing of campaign statements and reports, and it restricts campaign contributions 
and expenditures. It also requires payor identification on most campaign advertising 
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and literature 

Michiqan Lobbv Reqistration Act 

Similar to the MCFA, the Lobby Act was enacted to regulate the public disclosure of 
expenditures made to influence certain political activity. While the MCFA requires the 
public disclosure of expenditures by persons attempting to influence voters, the Lobby 
Act requires the public disclosure of expenditures by persons attempting to influence 
the actions of state level public officials. 

Section 5 of the Lobby Act (MCL 4.415) defines "lobbying" to mean "communicating 
directly with . . . an official in the legislative branch of state government for the purpose 
of influencing legislative or administrative action." Section 5 also defines "legislative 
action" to mean the "introduction, sponsorship, support, opposition, consideration, 
debate, vote, passage, defeat, approval, veto, delay, or an official action by . . . an 
official in the legislative branch on a bill, resolution, amendment, nomination, 
appointment, report, or any matter pending or proposed in a legislative committee or 
either house of the legislature." 

The Lobby Act requires persons who make expenditures or receive compensation or 
reimbursement for lobbying activities in excess of certain thresholds, to register and 
report as lobbyists or lobbyist agents with the Department's Bureau of Elections. In 
1999, the threshold amounts specified under section 5 of the Lobby Act (MCL 4.41 5) for 
a "lobbyist" include more than $1,725 in expenditures in any 12-month period or more 
than $425 in any 12-month period for lobbying a single public official. The threshold 
amount for a "lobbyist agent" includes compensation and reimbursement in excess of 
$425 in any 12-month period. However, section 3(2) of the Lobby Act indicates that 
expenditures do not include travel costs to visit public officials. Further, campaign 
contributions reported under the MCFA are not subject to the Lobby Act pursuant to 
section 4(l)(a) of the Lobby Act (MCL 4.414). 

Unlike section 57 of the MCFA, the Lobby Act does not contain language prohibiting 
public bodies from making expenditures for lobbying activities. In fact, section 5 of the 
Lobby Act indicates that "lobbyists" include the state and political subdivisions which 
contract for lobbyist agents. Further, rules 24 and 25 of the administrative rules 
promulgated to implement the Lobby Act (1979 AC, R 4.424 and R 4.425) indicate that 
state executive departments and boards are considered lobbyists if they compensate or 
reimburse lobbyist agents and if their expenditures for lobbying exceed the threshold 
amounts prescribed in section 5 of the Lobby Act. 
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Discussion 

The information that you submitted in connection with your prior request presented a 
scenario that would come under the purview of the MCFA. In that regard, MSA had 
asked the University, which is a public body as defined under section 11 of the MCFA 
(MCL 169.21 I ) ,  to collect student fees and then transfer those fees to a ballot question 
committee to assist with the qualification and passage of a ballot question, i.e., 
constitutional amendment, under Const 1963, art 12, 5 2. By way of contrast, the 
information that you submitted with your latest request indicates that MSA has asked 
the University to use MSA student fees to reimburse Mr. Wright for lobbying activities to 
seek a constitutional amendment under Const 1963, art 12, 3 1. 

As already noted, the travel expenses described by Mr. Wright to meet with two 
legislators to lobby for a constitutional amendment are excluded from the definition of 
expenditure under the Lobby Act. However, should Mr. Wright receive compensation 
(or reimbursement of other expenses) that exceeds the thresholds described above 
(i.e., $425.00 in any 12-month period), his activities would meet the definition of a 
"lobbyist agent" in section 5.' He himself would then need to register and comply with 
any report filing requirements under the Lobby Act. Additionally, if the University's 
Board of Regents, which is currently registered as a lobbyist, compensates or 
reimburses Mr. Wright for lobbying activities, then the University must include this 
information in its disclosure reports. If MSA compensates or reimburses Mr. Wright for 
lobbying activities, then MSA must register as a lobbyist (and file disclosure reports) 
upon meeting the specified thresholds. 

You also asked about the point in the constitutional amendment process prescribed by 
Const 1963, art 12, § I ,  when a person would need to comply with the provisions of the 
MCFA. This question is prompted in part by the 'language found in several MCFA 
sections that refer to the "qualification, passage, or defeat of a ballot question.l12 Past 
interpretations of this phrase have been in relation to the ballot question process 
prescribed under Const 1963, art 12, 5 2, and the integral steps required, such as the 
approval of the ballot petitions as to form, the circulation of the petitions, the filing of the 

' Your letter identified only reimbursement expenses for Mr. Wright. It did not 
identify any compensation for his lobbying activities. 

This phrase appears in the definitions for ballot question committee and 
committee (MCL 169.202), contribution (MCL 169.204), and expenditure (MCL 
169.206). 
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petitions, the canvass to determine whether the petitions bear an adequate number of 
proper signatures, the decision of the Board of State Canvassers whether to certify the 
question, and the vote.3 In contrast, constitutional amendments under Const 1963, art 
12, § 1, do not require these steps. Instead, art 12, § 1, requires the vote by two-thirds 
of the members serving in each house. Thereafter, a resolution ordering the 
submission of the amendment to the voters will be filed with the Department's Office of 
the Great Seal. 

Const 1963, art 12, 9 3, also involves the consideration of a constitutional amendment. 
This section prescribes that voters be asked whether they support a general revision of 
the constitution, beginning with the general election held in 1978 and every 16th year 
thereafter. In 1981, the Department responded to a question concerning when the 
MCFA would apply to a constitutional amendment question required to be placed on the 
ballot by art 12, § 3. In responding at that time, the Department wrote that for 
"purposes of the Act, 'qualification of a measure' takes place upon certification by the 
state or local board of canvassers that a question shall appear on a bal10t.l'~ 

Const 1963, art 12, 3s 1 and 3, appear analogous in that they both prescribe 
constitutional amendments through a process that does not involve voter petitions. 
Accordingly, under art 12, § 1, "qualification1' of a ballot question would occur at the 
point in time that the legislative resolution ordering the submission of the ballot question 
to the voters is filed with the Department's Office of the Great Seal. 

Conclusions 

In conclusion, the MCFA and the Lobby Act regulate the public disclosure of 
expenditures made to influence the different types of political activity. The MCFA 
requires the public disclosure of expenditures by persons attempting to influence 
voters, whereas the Lobby Act requires the public disclosure of expenditures by 
persons attempting to influence the actions of state level public officials. Accordingly, 
the MCFA does not prohibit the University from collecting student fees, depositing those 
fees in the MSA account, and later disbursing a portion of those fees for lobbying 
activities on behalf of MSA. As noted, expenditures for lobbying are regulated by the 
Lobby Act. Unlike section 57 of the MCFA, the Lobby Act clearly recognizes that public 
bodies, such as the University, may make expenditures for lobbying. However, as also 

Declaratory Ruling to Peter H. Ellsworth, April 3, 1995. 

Interpretative Statement to Dennis Stabenow, September 24, 1981. 
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noted above, the travel expenses incurred by Mr. Wright are not expenditures under the 
Lobby Act. 

Further, at the point in time when a constitutional amendment proposed under Const 
1963, art 12, § 1, is passed by a two-thirds vote of the members serving in each house 
and a legislative resolution ordering the submission of the amendment to the voters is 
filed with the Office of the Great Seal, the amendment would be considered "qualified" 
as a ballot question, and provisions of the MCFA would thereafter apply to expenditures 
made to influence voters with respect to its passage or defeat. 

This response is an interpretive statement and does not constitute a declaratory ruling, 
inasmuch as the information presented in your request did not include a sufficient 
statement of actual facts. 

Sincerely, 

ROBERT T. SACCO 
Deputy Secretary of State 
Regulatory Services Administration 




