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April 24, 1981

Honorable James DeSana
P. 0. Box 30036
Lansing, Michigan 48909

Dear Senator DeSana:
This is in response to your inquiry concerning applicability of the Campaign

Finance Act ("the Act"), 1976 PA 388, as amended, to the disbursement of monies
held in your candidate committee and officeholder expense fund accounts.

You indicate you have been asked to purchase advertising space in a program
book for a member of Congress who represents your Senate district. However,
you are uncertain whether you may charge either your candidate committee or
officeholder account for such an expense. This situation has led you to ask
the following questions:

"1) May a state legislator charge either a candidate committee
account or an officeholder expense fund for the purchase
of advertising space in a testimonial book for a member of
Congress? Which expenditure is more appropriate? L

2) May an officeholder charge ejther fund for the purchase of

advertising space in the program book for a political party.
fund-raising dinner, such as the Jefferson-Jackson Day Dinner?

3) May an officeholder charge either fund for the purchase of
a ticket for a political party fund-raising dinner, such as
the Jefferson-Jackson Day Dinner?"

In a May 29, 1979, declaratory ruling issued to Mr. Mitch Irwin, the Department
indicated that sections 6, 21, 26 and 45 of the Act (MCL 169.206, 169.221, 169.226
and 169.245) prohibit a candidate from using campaign funds for any purpose other
than to influence his or her nomination or election. A copy of this ru?ing is
attached for your convenience. Pursuant to section 3 of the Act (MCL 169.203),

an officeholder is a candidate for purposes of the Act. Accordingly, expenditures
from a state Tegislator's candidate committee account must be for the purpose of
influencing that legislator's renomination or realection.
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Section 44 of the Act (MCL 169.244) further limits the use of campaign funds. |
Section 44 provides that a candidate committee shall not make a contribution to

or independent expenditure on behalf of another candidate committee. "Contribution"
is defined in section 4 of the Act (MCL 169.204) as including anything of ascertainab

monetary value made for the purpose of influencing the nominatijon or election of
a candidate. Section 6 defines "expenditure" in similar terms. According to
section 5 of the Act (MCL 169.205), "election" means any election held in this
state, and "elective office" means a public office filled by an election, except
for federal offices. Thus, section 44 prohibits a candidate from making a contni-
bution to or expenditure on behalf of a candidate for state or local office.

Officeholder expense funds, on the other hand, are governed by section 43 of the
Act (MCL 169.249). Pursuant to this section, an elected public official is
authorized to establish an officeholder fund. The fund may only be used for
expenses incidental to the person's office. It may not be used to further the
nomination or election of that public official. '

The Department has previously indicated that section 49 permits a public officiah
to purchase a ticket to another candiate's fundraiser with monies from an office-
holder expense fund. In a letter to Senator Gary Corbin, dated March 21, 1978,
the Department stated: .

" . it has been custom and tradition for incumbent public officials
to purchase tickets to the fundraisers of other candidates for political
office. Indeed, it may be stated the expenditure of monies for this
purpose by an elected public official is often necessitated by, and there-
foreincidental to, the person's office. In enacting language authorizing
the establishment of an officeholder's expense fund, the Legislature v
was cognizant of this political tradition.” ¢
It was noted in a January 23, 1980, Tetter to Mr. Edward Chmielewski that the
common theme in permitting a disbursement from an officeholder expense fund is
that "the expense is traditionally associated with or necessitated by, and
therefore incidental to, the holding of public office.”

Applying the above principles to the questions you have raised, it is apparent

that a state legislator would traditionally be expected to purchase advertising
space in a testimonial book for a member of Congress who represents that legis-
lator's district. Indeed, it may he presumed that the legislator would not have
been asked to purchase such space but for his status as officeholder. Consequently,
the purchase of advertising space in a Congressional testimonial book by a state
legislator is incidental to office and may be charged to the legislator's office-
holder expense fund.

It should be noted, however, that pursuant to section 49 the advertisement itself
may not urge the renomination or reelection of tha state legislator paying for

the space. If it does, then the expenditure would also be for the purpose of
influencing that legislator's nomination or election. In this instance, the legis-
Tator must charge the purchase of the advertising space to his or her candidate
comnittee account, provided the testimonial book is for a federal officeholder.

If the book is for a state or local official, the purchase of advertising space
would constitute an illegal contribution from one candidate to another. As noted
above, such a contribution is prohibited by section 44.
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With respect to your second question, it would also appear that the purchase of. -
advertising space in the program book for a political party fundraiser is tradit-
ionally associated with or necessitated by the holding of public office. Ordinaty
citizens would not be expected to advertise in a book distributed at a fundraiser.
As such, the purchase of such advertising space is incidental to office and may
be paid for with monies from an officeholder expense account, provided the adve
tisement does not contain words such as "vote for", "nominate" or "reelect".
Advertisements which further the nomination or election of the state legislator
must be paid with funds held in the legislator's candidate committee account.

Finally, you have asked which account may be used for the purchaseof a ticket
to a political party fundraiser. As indicated previously, it is customary and
traditional for an officeholder to purchase tickets to other candidates' fund-
raisers. Similarly, the purchase of a ticket to a political party fundraiser is
often traditionally associated with or necessitated by, and therefore incidental
~to, the holding of public office. Consequently, an officeholder may charge his
or her officeholder expense fund for the purchase of a political party fund raising
ticket. However, if the ticket is purchased for the purpose of influencing the
officeholder's renomination or reelection, the expenditure must be made from the
officeholder's candidate committee account.

In summary, if a state legislator makes an expenditure for the purpose of influ-
encing that legislator's nomination or election, the expenditure must be made

from the legislator's candidate committee account. However, the expenditure

cannot also be a contribution to another state or local candidate committee. On
the other hand, if the expenditure is traditionally associated with or necessitated
by, and therefore incidental to, the holding of office, the legislator may charge
the expense to his or her officeholder expense fund, provided the expenditure does
not also further that legislator's nomination or election.

This responée is informational only and does not constitute a declaratory ruling.

Very trsfly yours,

Phillip T. Frangos, Director
Office of Hearings and Legislation
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