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October 31, 1984

Mr., David A Lambert
639 N. Hayford
Lansing, Michigan 48912

Dear Mr. Lambert:

You have requested an interpretative statement under the Campaign Finance Act
(the "Act"), 1976 PA 388. as amended, regarding hypothetical aduesticns to
clarify an interpretative statement issued to you on September 21, 1983.

The initial issue you raise is:

“May a political party committee hold a fundraiser at which it
uses a program booklet to sell advertising to corporations, it
the proceeds (if any) from said program advertising are segre-
gated into an account for non-campaign purposes? Or, does the
fundraising event have to be held for the sole purpose of

raising money for non-campaign purposes.”

As indicated in the September 21. 1983, letter, section 6 of the Act (MCL

169.206) states, in part, "'Expenditure’ means a payment . . . of money
for . . . services . . . in assistance of . . . the nomination or election or a
candidate, or the qualification, passage, or defeat of a ballot gJuestion." The

letter went on to state:

“Funds received from corporations cannot be used in assistance
of a candidate. Because the purchase of an advertisement
assists the recipient, a corporation may not purchase an
advertisement in a program book, ad boOK, or newsletter which
supports or opposes candidates. While it is conceivable a
political party committee could publish a newsletter which
does not support or give assistance to a candidate
(“candidate” includes all incumbents), this seems unlikely.

If a political party committee wants to designate a specific
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fundraiser or method of fundraising as being for non-campaign
purposes, it may do so and accept corporate contributions.

But it may not merely pull corporation contributions out of
the receipts for a fundraiser (or for newsletter ads), and put
the corporate funds into a separate account. If a newsletter
which does not support a candidate or ballot question could
somehow be published, a political party committee could
designate all advertising income for a separate account for
non-campaign purposes.” (emphasis added)

-

Unlike other types of committees, political party committees are not required to
file separate reports for fundraisers. Political party committees report
contributions received at a fundraiser and expenditures made to hold the
fundraiser the same as all other contributions and expenditures. A political
party committee must report contributions received or expenditures made wnen the
contributions and expenditures involve fundraising for campaign purposes.
Receipts and disbursements resulting from non-campaign fundraising are not
contributions and expenditures and should not be reported under the Act.

As indicated in the quote above, a political party committee may designates a
"“method of fundraising as being for non-campaign purposes". A fundraiser 1s a
method of fundraising. The entire fundraiser may be designated for non-campaign
purposes, in which case corporate contributions would be accepted and none of
tne fundraiser's receipts or expenses would be reported by the political party
committee. Alternatively, all or part of the fundraiser's receipts could De
used for campaign purposes, no corporate contributions could be received in con-
nection with the fundraiser, and the political party committee would report only
those receipts and expenditures wnhich are or will be used for campaign purposes.
However, a fundraiser may not be split between campaign and non-campaign pur-
ngses with corporate contributions received and channeled to non-campaign pur-
poses. Just as an officehoider expense fund which receives corporate money 1s
“tainted" and may not purchase tickets to candidate fundraisers, a political
narty committee's method of fundraising may not commingle corporate and non-
corporate funds and be utilized in candidate elections.

In conclusion, a political party committee may not have a program booklet for
which corporate funds are received in connection with a fundraiser which other-
wise is used to raise campaign funds.

The second issue you have raised is whether corporate funds may be used by poli-
tical party committees in certain identitied instances. Specifically, you asked:

"I would also like to know if a political party committee may
yse corporate contributions for any of the following:

1. For the purchase of office supplies such as stationery,
envelopes, etc.

2. For office expenses such as telephone, fire and/or iiabi-
ity insurance? -
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3. For the rental of or purchase of a party office/headquarters?
4. For covering the costs of party officers to attend party-
related meetings or events (travel, lodging, and meals)?

5. For legal and/or accounting expenses associated with
compliance with the campaign finance law?

6. For wages and employee-related expenses (such as
unemployment and workers compensation insurance) for party employees?
7. For the payment of ad valorem property taxes on any pro-
perty owned by the party?

3. For the expenses associated with the maintenance of mem-
bership records such as computer record-keeping costs?

9. For the purchase of such office items as computers,

copying machines, office furniture, and filing cabinets?

[t is appropriate to consider what procedures are available under the Federal
Election Campaign Act in similar fact situations. The Federal tlection
Commission (the "FEC") has promulgated rules which allow allocation of expen-
ditures among candidates and allocation of a candidate's travel expenses between
campaign and non-campaign purposes (UCFR 106.1-106.4). The FEC has extrapolated
from these rules which allow allocation of expenditures in specific instances to
create, by advisory opinion, aliocations of corporate and union treasury funds
between federal and state expenditures. The FEC stated in AQ 1978-10 that
federal get-out-the-vote and voter registration drives may not be paid for with
corporate or union funds, but those same efforts directed to non-federal elec-
tions could be supported by corporate or union funds unless pronibited by the
state. When corporate and union involvement is not prohibited by state law, the
FECZ rules the costs of get-out-the-vote and registration drives should be allo-
cated between federal and non-federal elections in a manner similar to rules
166.1 through 106.4.

In AQ 1978-46 the FEC continued with this approach in ruling corporate and union
contributions to a party convention, such as the purchase of advertising and
exhibition space, are permissible only if they can be apportioned to state and
local conadidates. Allocation of corporate and unign contributions £o non-
fegeral expenditures at a national party conference and workshop was approved
more recently in AQ 1982-5.

These decisions by the F.E.C. permitting allocation between federal and nonfederal
campaigns were made 1n a context that differs from that presented nere.
Potitical party organizations traditionally carry on joint federal-state cam-
paigns. The same party activists and voters participate in the simulataneous
election of public officials at all jevels. The F.E.C. Advisory Opinigns and
requlations covering allocation are a recognition of this fact.

Campaign and non-campaian activities of Michigan party organizations can be
carried on independently. Unlike integrated camoaign efforts it is feasible for
a party to separate its non-campaign activities from the major function of the
narty, helping elect its nominees to public office.
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Neither the Act nor the Department's rules expressly or impliedly permit alloca-
tion. In addition, corporate involvement in elections, which was prohibited in
Michigan prior to adoption of the Act, is strictly controlled by sections 54 and
55 of the Act, MCL 169.254 and 169.255. Since the major objective of any poli-
tical party is to nominate and elect its member to local, state, and federal

of fice, and corporations are prohibited from using treasury funds to influence
Michigan and federal candidate elections, there are very few instances where
coroporations may contribute to political party commitiees.

Corporate funds may be used for office supplies and expenses, if the supplies

and expenses (telephone, heat, lights, etc.) are used or incurred exclusively
for non-campaign purposes. Similarly, the rental or purchase of office space and
the payment of attendant insurance premiums and property taxes may be made with
corporate funds, provided the space is used only for non-campaign purposes.
However, an office, a telepnone or stationery which is used even occasionally
for campaign purposes, such as soliciting support for a candidate or fundraising.
which will be used for campaigning may not be purchased or rented with funds
casmmingled with corporate money.

Whether corporate funds may be used to pay party officers attending party
rejated meetings depends upon the purpose of the meeting. Ffor example, cor-
porate funds may be used to pay party officer costs at an odd year party conven-
* tion where the only busines conducted is eiecting party cofficers and passing
rules and resolutions, but corporate funds may not be used if people are nomi-
nated for state or local office at the convention. (See the August 21, 1979,
declaratery ruling issued to Mr. Richard D. McLellan which is attached.)

Legal or accounting expenses associated with Campaign Finance Act compliance may
nct be paid with funds containing corporate contributions. The only exception
to this would be when a political party created a ballot guestion committee
which incurred legal or accounting expenses because section 54(3) permits a cor-
poration to _contribute up to $40,000 to a ballot guestion commitiee.

Wages and expenses of party employees who work exclusiveiy in non-campaign acti-
vities may be paid with corporate contributions; otherwise, corporate funds may
not be used for employee wages, expenses, and benefits.

While membership records may be used for non-campaign purposes, Lhey are also
maintained and utilized for the purpose of influencing elections, thus they are
expenditures which cannot be paid with corporate funds.

Office equipment, e.g., computers, copiers, furniture, and file cabinets, are
treated the same as office supplies, office space, and related insurance and
property taxes as discussed above.

In summary, political parties may receive and spend money from corporations for
activity wnicn is exclusively outside the Act. In addition, a political party
ballct guestion committee (as distinguished rtrom the "political party committee"
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as defined in section 11(5) of the Act, MCL 169.21l1) may receive corporate
contributions consistent with section 54 of the Act, MCL 169.254, without either
the committee or the corporation violating the Act.

This response is informational only and does not constitute a declaratory ruling.

Very truly yours,

/f,dé;lg;yé ;7, é2</¢1/&tj?/¢/1————-—

Phillip T. Frangog
Diractor
Office of Hearings and Legislation
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