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RICHARD H. AUSTIN . SECRETARY OF STATE

MICHIGAN 48918
STATE TREASURY BUILDING

September 8, 1987

Roger Short

0ffice of the Auditor General
204 City-County Building

2 Woodward Avenue

Detroit, Michigan 48226

Dear Mr. Short:

This is in response to your inquiry concerning the applicability of the Campaign
Finance Act (the Act), 1976 PA 388, as amended, to the disbursement of money
from a public official's candidate committee and officeholder’'s expense fund
(OEF) after the official leaves office to accept a position as probate judge.
Specifically, you ask whether Freddie Burton, a former county commissioner, may
use unexpended funds in his local candidate committee or officeholder's account
“to give a farewell party for those who have worked on behalf of the
Commissioner, including office workers and campaign staff.

With respect to candidate committees, the Department indicated in a declaratory
ruling to Senator Mitch Irwin, dated May 29, 1979, that committee funds may only
be used to influence a campaign. Subsequently, in an October 12, 1981, letter
to Ms. Dorothey Sherman, the Department stated:

"A thank-you dinner for [a] candidate's committee soon after the elec-
tion is sufficiently tied to election activity so as to serve to
influence his or her nomination or electien. Consequently, the use of
campaign funds to pay for such an event would be appropriate under the
Act's provisions."

The farewell party you describe is not tied to election activity and is not
intended to influence the commissioner's nomination or election. As such,
excess candidate committee funds may not be used to pay for the party.

The disposition of residual candidate committee money is governed by section 45
of the Act (MC. 169.245). This section provides:

“Sec, 45, (1) . A person may transfer any unexpended funds from 1
candidate committee to another candidate committee of that person if
the contribution limits prescribed in section 52 for the candidate
committee receiving the funds are equal to or greater than the contri-
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bution limits for the candidate committee transferring the funds and
if the candidate committees are simultaneously held by the same per-
son. The funds being transferred shall not be considered a qualifying
contribution regardless of the amount of the individual contribution
being transferred.

(2) Unexpended funds in a campaign committee that are not eligible
for transfer to another candidate committee of the person, pursuant to
subsection (1), shall be given to a political party committee, or to a
tax exempt charitable institution, or returned to the contributors of
the funds upon termination of the campaign committee."

Pursuant to sections 24 and 36 of the Act (MCL 169.224 and 169.236), upon
meeting the definition of "candidate" Mr. Burton must form a probate judge can-
didate committee and file a statement of organization with the Secretary of
State., The Act does not limit contributions made to the candidate committees of
local officials or probate judges. Therefore, the Act would allow Mr, Burton to
transfer unexpended funds in his local committee to his probate judge committee,
(You may, however, wish to request an ethics opinion from the State Bar of
Michigan concerning the propriety of transferring the funds to the probate judge
committee under the Code of Judicial Conduct.,) If the unexpended money is not
transferred pursuant to section 45(1), it must be returned to the contributors
of the funds or given to a political party or charitable institution,

Officeholder expense funds, on the other hand, may only be used to pay expenses
incidental to office, as stated in section 49 of the Act (MCL 169.249). Money
transferred or donated to an OEF is not subject to the requirements of section
45, However, the Attorney General recently issued an opinion concerning the
disposition of funds remaining in an OEF when an officeholder leaves office.
The Attorney General indicated in 0AG, 1987, No 6447, p (June 16, 1987)
that "neither the treasurer of an officeholder expense fund nor the elected
official after departure from office is authorized to use or dispose and thus
withdraw any residual moneys in such elected official's officeholder expense
fund." The Attorney General concluded that "residual moneys" remaining in an
official's OEF after the official leaves office escheat to the State of

Michigan.

The Attorney General's opinion did not address the propriety of using OEF funds
to dispose of office-related debts incurred before the officeholder vacated his
or her office. This issue was previously addressed by the Department in an
interpretive statement issued to Mr. Richard D. McLellan, dated February 23,

1987.

In the McLellan letter, the Department noted that while a departing office-
holder's OEF must be dissolved, dissolution cannot be accomplished unless the
OEF's assets are dispersed, its debts are paid, and a dissolution statement is
filed. During the winding up process, the Department warned that disbursements
from the 0EF are strictly limited:

“w o, . . an OEF may only be used 'for expenses incidental to the per-
son's office.' An ex-official can no longer incur expenses incidental
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to office. Accordingly, an OEF maintained during the dissolution pro-
cess by a retired public official is limited to accepting donations
and making disbursements for the purpose of satisfying debts incurred
prior to the expiration of the official's term of office. Any new
activity is strictly prohibited."

The McLellan letter is not inconsistent with the Attorney General's opinion. As
indicated previously, the Attorney General stated that "residual moneys" in an
OEF may not be withdrawn after the officeholder who created the account leaves
office. "“Residual," of course, refers to the residue. According to both
Black's Law Dictionary and The American Heritage Dictionary of the English
Language, when used in its Tegal sense "residue" means the remainder of an
estate after all claims, debts and bequests have been satisfied. Similarly, in
the Department's view, the "residual" funds in an OEF are those funds remaining
in the account after office-related debts and obligations incurred by the
officeholder prior to leaving office have been paid.

Expenses for a farewell party attended by an official's staff and former cam-
paign workers may be considered incidental to office. Therefore, funds
remaining in the commissioner's OEF may be used to pay debts related to the
farewell party, provided the debts were incurred prior to the date on which the
commissioner left office. However, funds remaining in the account after the
OEF's pre-existing debts and obligations are satisfied will escheat to the state
in accordance with the Attorney General's opinion.

This response is informational only and does not constitute a declaratory
ruling.

Very truly yours,

Phillip T. Frangos
Director
Office of Hearings and legislation
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