AT CHITG AN DEPARTMIENT O |

STATE 0w

o I \ H......J('-/ LANSING

RICHARD M. AUSTIN . SECRETARY OF STATE . L3 g T e
- COMICHIGAN 487138

C\\"T L J

STALE THEASURY DBUILDING

T et

January 106, 1974

Honorable Patrick H. McCollough
c/o0 McCollough-Michigan Committee
P.0. Box 10039

Lansing, Michigan 45901

Dear Mr. McCollouyh:

The Department has received your letter of December 22, 1977, requesting a
declaratory ruling concerning P.A. 388 of 1976, the Campaiygn Finance Act
("the Act"). The request is made pursuant to P.A. 306 of 1969, the
Administrative Procedures Act, as provided in R169.6 of the General Rules
promulygated to implement the Act.

Your letter states: "There may, however, be a need for c]arification as to Lo

the point at which a loan may become a contribution. I seek a declaratory
ruling on that point."”

In addition, the Department has received a request from Mr. Steven R. Bartholomew,
Treasurer of the McCollough-Michigan Committee. This letter, also dated

Becember 22, 1977, raises several questions concerning the status of loans made

to a candidate conmittee under several provisions of the Act.

After examining both letters, it is concluded that neither presents a proper

request for a declaratory ruling. Section 63 of the Michigan Administrative
Procedures Act provides:

"On request of an interested person, an agency may issue a
declaratory ruling as to the applicability to an actual state
of facts of a statute administered by the agency or of a
rule or order of the agency. An agency shall prescribe by
rule the form for such a request and procedure for a
submission, consideration and disposition. A declaratory
ruling is binding on the agency and the person requesting
it unless it is altered or set aside by any court. An
agency may not retroactively change a declaratory ruling,
but nothing in this subsection prevents an agency from
prospectively changing a declaratory ruling. A declaratory
ruling is subject to judicial review in the same manner

as an agency final decision or order in a contested case."

The Administrative Procedures Act and the Department's rules, which govern the
procedural aspects of declaratory rulings, allow the Department to issue a
declaratory ruling only upon presentation of a specific factual situation and

not upon a hypothetical set of facts. The requests as outlined in the two lettlers
of December 22, 1977, do not set forth any facts and, therefore, cannot be
acknowlecdged with the issuance of declaratoery rulings as requested.
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However, if the requests are modified to present actual factual situations,
the Departient may then be able to issue declaratory rulings which are binding
on Lthe requaestors and the Department consistent with the requirements of the
Administrative Procedurcs Act.

Althouth the Department may not respond with declaratory rulings in the case

of these two letters, the issues presented therein merit some attention at

this time. They relate to administration of the state campaign fund which
became operational on January 1, 1978. In view of the fact the issues raised
in the two letters have been of concern on Several occasions, the Department at
this time takes the opportunity to present its reading of the statute with
respect Lo several questions in the form of an interpretive statement. This
statement is rendered pursuant to the Oepartment's authority as administrative
supervisor of the several provisions of the Act.

In responding to the issues raiscd, the several questions in the two letters of
Dacember 22 have been modified to reflect the pertinent questions which need
clarification at this time. The questions to which this statement is addressed

are as follows:

1. Should a loan made to a candidate committee be treated as a con-
tribution or expenditure under the provisions of the Act?

2 If considered a contribution, is a Jloan to a candidate committee

subject to the various contribution limits provided in the Act?

3. May a loan to a ygubernatorial candidate conmittee, which has filed
a statement of organization indicating an intent to seek qualifying

contributions in order to receive monies from the state campaign fund,
be construed to be a qualifying contribution for purposes of the Act?

4. May funds received by a gubernatorial candidate committee from the
state campaign fund be used for the repayment of a loan?

Section 4(1) of the Act defines "contribution" to include a loan, whether or not
conditional or legally enforceable, made for the purpose of influencing the
nomination or election of a candidate. With one major exception, a loan should
be reported as a contribution consistent with the reporting provisions of
Section 26(b) of the Act. In addition to general language for the reporting

of contributions, this section provides specifically that if & loan is repaid
during the period covered by the campaign statement, the amount of the repayment
shall be subtracted from the total amount of contributions received. In short,
a loan to a candidate committee should be reported as a contribution.

The one exception to the above is a loan made by a corporate lender in the
ordinary course of business. Section 54(1) of the Act prohibits corporate
financial involvement in political activity except as specifically authorized
by the Act. An exception permitted by the Act is a loan made in the ordinary
course of business by a corporate lender. The Department interprets the

Act as requiring a corporate lender to be in the business of making loans.
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(Continued)

This c.oeption i consistent wilh the other pravisions of the Acl in that if a
loan from an established corporate lender were treated as a contribution Lo a
candidate, the lender would have to establish itself as a commitlee pursuant

to the provisions of Section 3(d) in any instance where the loan exceeded $200.00
in a calendar year. A reading of the sceveral relevant statutory sections does
nat support such a conclusion.

Thevefore, a loan from a corporate lender in the business of making loans and
made in the ordinary course of business, should not be reported as a contribution!
for purposes of the Act. Rather, a loan of this type should be reported as a
receipt by the candidate committece pursuanl to the provisions of Section 28(2)

of the Act. This poovision requires the reporting of a lToan on a separate
schedule and prescribes a number of reporling requirecments.

It should be noted that Section 6(1) defines "expenditure" to include a loan made
for the nominalion or etection of a candidate, or the qualification, passage or
defeat of a ballot question. This statutory provision is intended to require the
reporting as an expenditure of a loan made by an indcpendent committee or a
political party committee to a candidate, or by any committee for or against a
ballot question. It does not include the situation where a candidate comnittee
receives a loan an its own behalf. Repaywent of a loan by a candidate committee
does not constitute an expenditure. The statute contemplates this result in

Section 26{(b) which was cited previously. The amount of any repayment during the -~

period covered by a campaign statement should be subtracted from the total amount
of contributions received during that period.

Turning to the second question, it may bLe answered by stating that a loan made by
a lender other than a corporate lender established for the purpose of making loans,
and made during the course of its business, is subject to the contribution Timits
set forth in Sections 52(1) and 69(1) of the Act. Thus, a person other than an
independent committee or a political party committee cannot make contributions

to the candidate committee of a qubernatorial candidate which exceed $1,700.89
with respect to a single election. In the instance of a loan subject to the
contribution limits of the Act, repayment af any part of the loan by the candidate
committee frees the contribution limit available to the maker of the loan to the
extent that repayment is made.” For example, if a person lends the candidate
comnittee of a gubernatorial candidate $1,700.00 on July 1 and $500.00 is repaid
by July 15, the maker of the loan may contribute an additional amount up to
$500.00 with respect to the single election covered by that contribution Timit.

The third question is concerned with monies available to a gubernatorial candidate
from the state campaign fund. The fund was created by the Act for the purpose of
providing matching funds to qubernatorial candidates for their campaign upon the
meeting of certain requirements. Section 12(1) of the Act defines what constitutes
a "qualifying contribution” for purposes of receiving money from the fund. This
provision expressly states that qualifying contribution does not include a loan.

The last question is concerncd with whether monies received from the state
campaign fund may be used towards Lhe repaywent of a loan. Section 66(1)

of the Act states that a candidate may only apply the monies reccived from

the fund against a "qualified campaign expenditure.” Section 66{2) indicates
what constitutes and what does not constitute a qualified campaign expenditure.
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In view of the fact that repayment by a candidate comnittee of a loan does not
constitute an expenditure, it does not constitute a qualified campaign expenditure.
Thus, monies received from the stale campaign fund by the candidate committee of
a gubernatorial candidale may not be used for Lhe repayment of a loan to that

conmittee.

As stated previously, Lhis letler does not constitute a declaratory ruling.
it should be considered informational as to the interprectations relied upon
by the Department in its enforcement of the Act.

Very tpu]y yours,

L//.&C

: é/w / T N——
Phillip T./ frangos, Direclor

Office of Hearings and Legislation
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cc:  Mr. Steven R. Bartholomew, Treasurer
¢/o McCollough-Michigan Committee
P.O. Box 10039
Lansing, Michigan 438901
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