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Sandra M. Cotter 
Dykema Gossett 
800 Hichigan National Tower 
Lansing, Michigan 48933 

Dear Ms.  Cotter: 

This is in response to your request for an interpretive statement under both 
the Michigan Campaign Finance Act, 1976 PA 388, as amended, and the Lobby Act, 
1978 PA 472, as amended. 

The Deoartment has compl ied with the pub1 ic not ice and comment procedures 
described in section 1 5 ( 2 )  of the Michigan Campaign Finance Act. These 
procedures and the Department's response to written comments are described 
be1 ow. 

The facts giving rise to your request are as follows: 

" A  Michigan corporation, ('Donor') .proposes to take the following 
actions to assist a member of the Michigan Legislature in the 
legislator's campaign among the legislator's caucus members for a 
leadership position in the legislative body. If the legislator is 
successful, the legislator will be recommended by the political 
party caucus for a leadership position in the legislative body. 

The Donor proposes to provide the foll owing assistance: 

I Host a dinner meeting with members of the Legislature to 
discuss the leadership caucuses. 

1 Provide, at no cost to the legislator, printing and postage 
related to the caucus election. 

I Make a donation of money to the legislator or an ad hoc 
committee of legislators organized to support the legislator's 
candidacy in the caucus election. 

None o f  the money donated will be used for expenditures as defined 
in the Michigan Campaign finance Act. 

The Donor corporation is not registered as a lobbyist or lobbyist . 
agent pursuant to the Lobbyi st Registration and Reporting Act. " 
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You ask whether the Donor's proposed activities are subject to either the 
Michigan Campaign Finance Act or the Lobby Act. 

Michiqan Camoaisn Finance Act (the Act) 

On August 21, 1979, the Secretary of State issued a declaratory ruling to 
Richard 0. McLell an concerning corporate payments made for the purpose of 
influencing the election of party officials at a state convention. A copy of 
that rul i ng is enclosed for your convenience. The Secretary of State 
concluded that the corporation's payments were not subject to the Act's 
requirenents because the offices at stake at the convention were not public 
off ices. 

As suggested in McLellan, the Act applies only to contributions and 
expenditures made for the purpose of influencing an election. "Electionn is 
defined in section 5(1) of the Act (MCL 169.205) to include "a convention or 
caucus of a political party held in this state to nominate a candidate." 
However, a person in contention for a leadership position within a legislative 
caucus is not a "candidate" nominated by a "caucus of a political party" 
within the meaning of the Act. 

"Candidate" is defined in section 3(1) of the Act (MCL 169.203). This section 
states, in pertinent part: 

"Sec. 3. (1) 'Candidate' means an individual: (a) who files a fee, 
affidavit of incumbency, or nominating petition for an elective 
office; (b) whose nomination as a candidate for elective office by 
a political party caucus or convention is certified to the 
appropriate f il i ng off ici a1 ; (c) who receives a contribution, 
makss an expenditure, or gives consent for another person to 
receive a contribution or make an expenditure with a view to 
bringing about the individual's nomination or election to an 
elective office, whether or not the specific elective office for 
which the individual will seek nomination or election is known at 
the time the contribution is received or the expenditure is made; 
or (d) who is an officeholder who is the subject of a recall 
vote. " 

The term "elective office, " specifically referenced in subdivisions (a), (b) 
and (c) o f  subsection ( I ) ,  is defined in section 5(2) as "a pub1 ic office 
filled by an election." Subdivision ( d ) ,  on the other hand, expressly refers 
to a recall vote. Thus, it is clear the Act applies only to those individuals 
whose names may ultimately be placed on a ballot voted upon by the public. 

With respect to party nominees, an individual nominated by a political party 
caucus and certified to the proper filing official is entitled to appear on an 
appropriate election ballot. A "political party" is a party "which has a 
right under law to have the names of its candidates listed on the ballot in a 
general election." (MCL 169.211) "Caucus" is not defined in the Act, but 
according to Black's Law Dictionary it is a "meeting of the legal voters of 
any political party assembled for the purpose of choosing delegates or for the 
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nomination of candidates for office." These definitions are further 
indications that the selection of legislative leaders by a "caucus" of one 
party's House or Senate members is not "a convention or caucus of a political 
party held in this state to nominate a candidate" within the meaning of the 
Act. 

It is therefore concluded that the donation of money or services to a member 
of the Legislature to assist in the legislator's campaign for a leadership 
position within a legislative caucus is not a contribution or expenditure 
subject to the restrictions and reporting requirements of the Michigan 
Campaign Finance Act. 

Lobby Act 

The Lobby Act, on the other hand, applies to the "lobbying" of officials 
within the State's executive or legislative branches. As defined in section 
5 ( 2 )  (MCL 4 . 4 1 5 ) ,  "lobbying" is "communicating directly with an official in 
the executive branch o f  state government or an official in the legislative 
branch of state government for the purpose of influencing legislative or 
administrative action." In your scenario, the Donor's participation in the 
selection of legislative leaders is subject to regulation under the Lobby Act 
if the Donor's direct communications with members of the Legislature are for 
the purpose o f  influencing legislative action. 

The definition of "legislative action" is found in section 5(1) of the Lobby 
Act: 

"Sec. 5. (1) 'Legislative action' means introduction, 
sponsorship, support, opposition, consideration, debate, vote, 
passage, defeat, approval, veto, delay, or an official action by 
an official in the executive branch or an official in the 
legislative branch on a bill, resolution, amendment, nomination, 
appointment, report, or any matter pending or proposed in a 
legislative committee or either house of the legislature. 
Legislative action does not include the representation of a person 
who has been subpoenaed to appear before the legislature or an 
agency of the legislature." 

Thus, "legislative action" includes any type of action on any matter which is 
pending or proposed fn either a legislative committee or an entire house of 
the Legislature. 

Floor 1 eaders, whips and certain other leadership positions are selected by 
legislative caucus and do not require any action on the part of a committee or 
house o f  the Legislature. Therefore, the selection of leaders to fill these 
positions is not "legislative action" and is not regulated under the Lobby 
Act. 

However, the selection of three leadership positions in the Senate and three 
leadership positions in the House are matters considered by and voted upon by 
the full mefibership o f  each respective house. While the nominee supported by 
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the majority party may inevitably prevail, the election of  the President Pro 
Tempore, Assistant President Pro Tempore and Associate President Pro Tempore 
requires action by the full Senate, and the election of the Speaker of the 
House, Speaker Pro Tempore and Associate Speaker Pro Tempore requires action 
by the full House. Consequently, the selection of leaders to fill these 
positions is a "matter pending or proposed in . . . either house of the 
legislature" subject to the Lobby Act's requirements. 

In answer to your question, expenditures made by the Donor corporation to 
communicate directly with legislators to influence the selection of a 
leadership position presented to the full Senate or House for consideration 
must be included when calculating whether the Donor has become a "lobbyist" 
under the Act. In 1992, a "lobbyist" is a person whose expenditures for 
lobbying exceed $1,425.00 in a twelve month period (section 5(2)). Upon 
reaching this threshold, the Donor must register as a lobbyist within fifteen 
days (section 7(1); MCL 4.417). The Act does not apply, however, to 
leadership positions which are not presented to the full Senate or House for 
consideration. 

Finally, it should be noted that the gift prohibition found in section ll(2) 
of the Lobby Act (MCL 4.421) prohibits a registered lobbyist or lobbyist agent 
from donating money or services to a public official i f  the value of the money 
or services exceeds 536.00 in any one month period. 

Notice and Pub1 i c Comment 

While not required under the Lobby Act, section 15(2) of the Michigan Campaign 
Finance Act (MCL 169.215) requires the Secretary of State to make a request 
for a decl aratory rul ing avai 1 able for pub1 ic inspection wi thin forty-eight 
hours o f  its receipt. The Department has chosen to follow this procedure when 
receiving a request for an interpretive statement. A member of the public 
then has ten business days to submit written comments regarding the request. 

Your request for an interpretive statement was made available to the public on 
February 26, 1992. However, no written comments were submitted by interested 
persons during the ten business day period. 

On May 21, 1992, the Department made a proposed response available to the 
public, as required by section 15(2). Interested persons were required to 
submit written comments regarding the proposal within five business days, or 
by May 29, 1992. The Department did not receive any comments concerning the 
response proposed under the Campaign Finance Act. 

However, on June 11, 1992, Richard McLellan and Mark Brewer submitted comments 
concerning the Department's interpretation of the Lobby Act. Although not 
required to do so, the Department has chosen to consider and respond to those 
comments. 

Mr. McLellan indicated that the response did "not include the application, if 
any, of the Lobby Act to the situation where a Donor corporation merely 
donates money to an ad hoc committee of legislators where there is no 
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communication by the corporation." After reviewing the response, the 
Department has concluded that this issue is adequately addressed. 

Mr. Brewer disagreed with the Department's interpretation of "legislative 
action." The Department's response interprets section 5(1 )  of the Lobby Act 
to include any type of action on any matter which is pending or proposed in 
either a legislative committee or an entire house of the legfslature. Mr. 
Brewer argued that the definition of "legislative action" also includes a 
matter pending before a caucus in either house of the legislature. 

The Department is not persuaded that the Legislature intended to include 
caucus activity within the definition of *legislative action." Therefore, the 
response does not adopt Mr. Brewer's position. The Legislature is the 
appropriate forum for expanding this definition to include matters considered 
by a caucus. 

Finally, Mr. Brewer suggested that the proposed response "should a1 so indicate 
the other laws and legislative rules which regulate the assistance at issue." 
The Department's response is limited to interpretations of the Mlchigan 
Campaign Finance Act and the Lobby Act. Any person contemplating making 
donations to members of the Legislature should, of course, consider whether 
brtbery, conflict o f  interest, or other s t a t u t e s  or legislative rules prohlblt 
the proposed donation. 

This response is informational only and does not constitute a declaratory 
ruling because a ruling was not requested. 

Very truly yours, 

~eputy' secretary of State 
State Services 

Enclosure 




