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February 8, 2024 

 
Theresa J. Fougnie 
Via email tfougnie@yahoo.com  
 
 
Dear Ms. Fougnie:  
 
The Department of State (Department) acknowledges receipt of your letter dated November 17, 
2023, in which you sought a declaratory ruling or interpretive statement under the Michigan 
Campaign Finance Act (Act or MCFA).  
 
In accordance with publication and public comment period requirements, on November 17, 
2023, the Department posted your request on its website and informed e-mail subscribers of the 
deadline to file written comments. MCL 169.215(2). The Department received one public 
comment, from Laurie Lisi on November 24, 2023.  
 
The Department issued its preliminary response on January 19, 2024, and posted it for public 
comment in accordance with requirements in the MCFA and Administrative Procedures Act 
(APA), 1969 PA 306, MCL 24.201 et seq. The Department also notified email subscribers of the 
preliminary response and the deadline to file public comments. No public comments were 
received within 5 business days after the preliminary response was made available to the public. 
MCL 169.215(2). Given that no public comments were received, the Department’s preliminary 
response is provided as its final interpretive statement regarding your question.  
 
The MCFA and APA require the Department to issue a declaratory ruling if an interested person 
submits a written request that presents a question of law and a reasonably complete statement of 
facts. MCL 24.263, 169.215(2). The omission of a reasonably complete statement of facts from 
your correspondence precludes the Department from granting your request for a declaratory 
ruling; however, the Department instead offers the following interpretive statement “providing 
an informational response to the question presented” in response to your request. MCL 
169.215(2). 
 
In your request, you ask whether you can disburse a portion of funds from your candidate 
committee to a nonprofit created under section 527 of the Internal Revenue Code. You indicate 
that you are on the board of the nonprofit, that you receive no compensation for your duties, and 
that your term on the board will end in 2024.  
 
You point to the Department’s Appendix W: Dissolution of a Committee document, which 
describes permissible disbursements of committee funds allowed by section 45 of the Act. MCL 
169.245. That section states in part,  
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Upon termination of a candidate committee, unexpected funds in the candidate committee 
that are not eligible for transfer to another candidate committee of the person . . . shall be 
disbursed as follows: . . . (b) Given to a tax exempt charitable organization, as long as 
the candidate does not become an officer or director of or receive compensation, either 
directly or indirectly, from that organization. (emphasis added) 

 
That excerpt raises two statutory construction questions regarding section 45, which the 
Department will address in turn.  
 

1. Are you an officer or director for the purposes of section 45 of the MCFA?  

In your request, you state that you are “on the board” for a nonprofit organization. The Nonprofit 
Corporation Act defines “director” in relevant part as “an individual who is a member of the 
board of a corporation.” MCL 450.2106(4). Based on this definition and the provisions in 
chapter 5 of that Act which describe the requirements of a board of directors, the Department 
concludes that you fall under the category of “officer or director” for the purposes of section 45 
of the MCFA. 
 

2. If you should be considered an officer or director, does the fact that you are already on 
the nonprofit board and will not “become” an officer or director impact the 
determination?  

Section 45 allows the disbursement of committee funds to a tax exempt charitable organization 
“as long as the candidate does not become an officer or director of or receive compensation, 
either directly or indirectly, from that organization.” MCL 169.245(2)(b). You have indicated 
that you do not fall into the second category of the exception—that you do not receive any 
compensation from the organization. You also argue that you do not fall into the first exception, 
given that you are already on the board.  
 
The second exception sheds light on the intent behind the first—that a candidate may not 
disburse funds to a nonprofit organization in exchange for something of value, whether that 
object of value be compensation or a position as officer or director with the nonprofit 
organization.  
  
Indeed, in its 2010 Richner1 interpretive statement, the Department indicated as much.  

 
The limitation which prohibits a candidate committee from donating unexpended funds to 
a charitable organization that appoints the candidate as an officer or director, or 
compensates him or her directly or indirectly, was added by 1996 PA 590. This 
amendment was designed in part to prevent a candidate from using candidate committee 
funds to personally enrich himself or herself, ‘directly or indirectly,’ when terminating 
the candidate committee.  

 
In her public comment received from on November 24, 2023, Laurie Lisi argues that because 
you serve on an all-volunteer board and do not receive compensation of any kind, your situation 
“falls squarely within the provisions of Appendix W.” Accordingly, she believes that your 
committee funds should be able to be disbursed to a 527 nonprofit organization.  

 
1 Interpretive Statement to Andrew Richner, issued January 13, 2010.  
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The Department agrees with her and with you that in the instance you describe, a person may 
disburse unexpended funds from a candidate committee to a tax exempt charitable organization, 
provided the person neither receives compensation nor becomes an officer and director of that 
organization. While your membership on the board does qualify you as an officer or director for 
purposes of section 45 of the MCFA, you have indicated that you will not “become” an officer or 
director following a disbursement of funds, in an actual or apparent exchange of consideration. 
Rather, you state that you are currently an officer or director and that you will cease to be so 
when your term ends in 2024. Because you have indicated that your term ends in 2024 and 
because it was not included in your request, the Department does not address the question of 
whether the disbursement would be prohibited if you were to remain on the board for a longer 
period of time with the potential to exert direction or control over the funds.  
 
Because you have not provided the name of the tax exempt charitable organization, the 
Department cannot confirm its tax exempt status or state unequivocally that you may disburse 
funds in the way you propose, but provides this informational response to the question you 
presented.  
 
   
 Sincerely,  
 
 s/Christina Hildreth Anderson 
 
 Christina Hildreth Anderson 
 Chief of Staff  
  


