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August 5, 2022 

Adam Fracassi 
Bureau of Elections 
Michigan Department of State 
Richard H. Austin Building—1st Floor 
430 W. Allegan Street 
Lansing, MI 48918 
 
RE: Request for Declaratory Ruling/Interpretative Statement Under MCL 169.215 
 
Dear Mr. Fracassi:  

As provided for in Section 15 (1)(e) and (2) of the Michigan Campaign Finance Act (MCFA) 
and Rule 169.6 of the Michigan Administrative Code, I am writing to request a declaratory 
ruling or in the alternative an interpretative statement providing an informational response 
to the questions presented within the same time limitations applicable to a declaratory 
ruling. 

STATEMENT OF FACTS: 

1. Under the Michigan Campaign Finance Act (MCFA), an Independent Expenditure 
Committee (hereinafter referred to as a Super PAC) is permitted to raise funds, 
including funds once forbidden from corporations, labor unions, and  domestic 
dependent sovereigns. A Super PAC may  make independent expenditures in 
support of or in opposition to candidates and ballot questions.  

2. Corporations, labor unions, and domestic dependent sovereigns are still prohibited 
under Section 54 of the MCFA from making contributions or expenditures to 
candidates. 

3. Citizens United v Federal Election Commission, 558 U.S. 310, (2010),  reversing Austin 
v Michigan Chamber of Commerce. 494 U.S. 652 (1990) and Michigan Chamber of 
Commerce v Land,  725 F. Supp 2d 665 (2010), allowed corporations, labor unions 
and domestic dependent sovereigns to raise funds for an independent expenditure-
only political committee (today an independent expenditure committee) to make 
independent expenditures that expressly advocate the election or defeat of a 
candidate. A basic tenet of these court rulings is that an independent expenditure 
cannot be coordinated with a candidate or the candidates’ agents. 

4. The MCFA defines “independent expenditure” in MCL 169.209(2) as follows: 

“Independent expenditure means an expenditure by a person if the expenditure 
is not made in cooperation, consultation, or in concert with, or at the request or 
suggestion of, a ballot question committee or a candidate, a candidate committee 
or its agents or a political party or its agents, and if the expenditure is not a 
contribution to a committee.”  
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5. Section 24c of the MCFA details how the “independent nature” of an independent 
expenditure can be defeated by demonstrating “coordination” between a Super PAC 
and a candidate.  

6. In an interpretative statement issued by the Michigan Department of State to 
Kathleen Boyle on June 15, 2001, (1-01-CI),  the Department said a hyperlink to a 
candidate’s website is an “expenditure” under the MCFA when it wrote:  
 

“We see no reason to depart from the   FEC’s rationale with regard to 
hyperlinks when interpreting the MCFA. A hyperlink is tantamount to a form 
of advertising, in that it is designed to induce the internet viewer to visit a 
website he or she would not ordinarily visit. It eliminates the need to learn 
about that the user supports or opposes, finding a candidate’s address (e-
mail or traditional) and asking for more information. Instead, a hyperlink 
takes the viewer directly to the candidate—an electronic middleperson. 
While this process holds the potential to make campaigns and candidates 
more accessible, it is still something of value for the “linked” candidate and 
would thus constitute an expenditure as defined in Section 6 of the MCFA.”  
 

 

QUESTIONS PRESENTED:  

(1) If a Super PAC pays for the placement of an internet advertisement on a third party’s 
site which expressly advocates to the general public the election or defeat of a candidate, 
is that advertisement required to have the identification or disclaimer required of a 
print or broadcast advertisement under Section 47 of the MCFA? 

(2) Is a Super PAC internet paid advertisement on a third party’s site that expressly 
advocates the election of a candidate permitted to include a “hyperlink,“ which when 
clicked takes the ad’s viewer directly to a  candidate’s own website? 

On the candidate’s website, the internet user may learn more information about the 
candidate, such as the candidate’s biography, and position on issues. The viewer  may 
also be asked to donate to the candidate’s committee, volunteer as a campaign worker,  
or request a yard sign, etc. 

(3) Boyle held a hyperlink has ascertainable monetary value. Does a hyperlink’s  inclusion 
on a Super PAC internet paid advertisement become a prohibited in-kind contribution 
by a  Super PAC to a  candidate committee? 

(4) If the “ independence”  between a candidate and Super PAC is defeated, does the 
expenditure revert from independent expenditure status to an expenditure prohibited 
under Section 54 of the MCFA? 
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(5) Boyle was issued before  Super PACs were recognized in  the MCFA. Back in 2001, Boyle 
said a labor organization, like the MEA, could provide a hyperlink on its website to a 
candidate’s website if the MEA were reimbursed in advance by the MEA-PAC,  at the 
actual or fair market value of creating and placing the hyperlink.  

Confirm whether or not this interpretation is valid today. 

Does the MCFA permit a candidate committee to reimburse a Super PAC in advance to 
place a hyperlink on a Super PAC internet paid advertisement to the general public to 
the candidate’s website?  

Would reimbursement itself defeat the independent nature of an independent 
expenditure under Section 24c by meeting the very definition of coordination: 
cooperation, consultation, or in concert between a Super PAC and a candidate, or a 
candidate committee? 

 Please contact me if you require anything further.  

Sincerely, 

s/Robert S. LaBrant 

Robert S. LaBrant 
12411 Pine Ridge Drive • Perry, Michigan 48872 
Phone: (517) 881-5146 • E-mail: bob@boblabrant.com 
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